Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zastupnici manjina i dalje bez odluke koga podržati za mandatara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici nacionalnih manjina potvrdili su da će i dalje nastupati zajednički kad je riječ o formiranju nove vlade, no još nisu odlučili koga će podržati kao mandatara.

Sastanak su održali zastupnici srpske, talijanske češke i bošnjačke manjine; Milorad Pupovac (SDSS), Furio Radin, Zdenka Čuhnil i Šemso Tanković, a zajednički nastup zastupnika manjina telefonski su podržali i SDSS-ovci Vojislav Stanimirović i Ratko Gajica te zastupnik mađarske manjine Deneš Šoja.

Pročitajte i ovo Švedska postaje članica NATO-a gotov trnovit put Nakon dva stoljeća neutralnosti: Švedska postaje članica NATO-a Slika nije dostupna Tanković: Pregovori s HDZ-om u završnici

Iako još nisu odlučili koga će podržati kao mandatara, zastupnici manjina uvjereni su da odgađanje konačne odluke neće oslabiti njihovu pregovaračku poziciju, jer ističu da 77 saborskih ruku, potrebnih za formiranje vlade, ne može jamčiti i njezinu stabilnost.

Ističu kako im je od brzine pregovora važnije ispunjavanje njihovih uvjeta, koji, kako kažu, proistječu iz Ustava i Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

'Stabilnu vladu nemoguće je formirati sa samo 77 glasova, a
zajedničkim nastupom možemo pomoći kvalitetnom rješavanju problema nacionalnih manjina', rekla je Zdenka Čuhnil.

S tim je suglasan i Furio Radin, koji, kako je kazao, želi
vjerovati da će svi zastupnici manjina na kraju biti na istoj strani, te da će se njihovi uvjeti ispuniti.

Ne isključuje, međutim, ni mogućnost da će se neki među njima nakon svega naći u vladajućoj većini, a neki u oporbi.

Iako su svi zastupnici manjina pojedinačno razgovarali i s
predsjednikom HDZ-a Ivom Sanaderom i s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem, Radin smatra da se još uvijek ne može govoriti o pregovorima.

Uvjeren je, međutim, da će manjinski zastupnici prvo pregovarati sa Sanaderom, jer su, kaže, svjesni da HDZ ima deset mandata prednosti pred SDP-om.

Radin ne vjeruje da će zastupnici manjina odluku o podršci mandataru uspjeti donijeti do petka, kada bi ih na konzultacije trebao primiti hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Naglasio je da tu odluku ne žele donijeti prije nego što bude jasno kako će se budući mandatar postaviti prema zahtjevima manjina.

Iako kaže da mu 'teško pada činjenica da se u javnosti želi stvoriti dojam da formiranje nove vlade ovisi o zastupnicima nacionalnih manjina', Radin je odbacio tumačenja da manjinski zastupnici čekaju odluku koalicije HSS/HSLS-a.

'Jedino što me zanima vezano uz tu koaliciju je hoće li iz njihova sporazuma s HDZ-om rezultirati program sukladan europskim nastojanjima Hrvatske, a naša će podrška ovisiti isključivo o spremnosti mandatara da podrži naše uvjete, koji proizlaze iz Ustava i Ustavnog zakona opravima nacionalnih manjina', rekao je Radin.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene