Žene u poslovnom svijetu, i to na vodećim pozicijama, i dalje nisu dovoljno zastupljene. Kako bi se statistike barem malo popravile, u sklopu platforme Baza poslovnih žena Hrvatske udruge poslodavaca pokreće se mentorski program za žene.

Galerija


Na listi 100 najboljih predsjednika uprave na svijetu svega su četiri žene. Znate li i to da one zauzimaju tek 17 posto mjesta u odborima diljem svijeta? Zastupljenost žena na važnim funkcijama u Hrvatskoj pala je na razinu 2010. godine.

Vezani članci Radnica, ilustracija Izvješće UN-a: Manje od polovine žena u svijetu nalazi se na tržištu rada, jednakost je gotovo nedostižna Gordana Deranja (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Oštre riječi na skupu hrvatskih poslodavaca: "Građani žele bolji život. Gospodo političari, počnite se baviti bitnim stvarima!"

Hrvatska udruga poslodavaca stoga pokreće projekt "Mentorski program za žene, potencijalne lidere".

"Idemo na taj mentoring jer želimo osnažiti upravo taj srednji menadžment, da se žene ohrabre da mogu preuzeti i seniorske rukovodeće funkcije", objasnila je Gordana Deranja, predsjednica HUP-a i mentorica.

A tko se na njega može prijaviti? Neki su od kriterija da je žena visokog profesionalnog potencijala za seniorske pozicije, motivirana za napredovanje u karijeri, sposobna za strateško i kritičko promišljanje.

Bit će odabrano 15-ak žena. Šest mjeseci će raditi sa svojim mentorima koji su redom iskusni i utjecajni menadžeri. Jedan od njih bit će i gospodin Furjan.

"Najgore je kada se uči na vlastitim greškama iako je to dobar put za stjecanje iskustva. Međutim, menadžeri si ne mogu dozvoliti da uče samo na svojim greškama i idealno je kada možemo učiti od drugih - i na njihovim greškama i na njihovim dobrim poslovnim odlukama", rekao je Mihael Furjan, predsjednik HUP udruge proizvođača lijekova.

Kao primjer poticanja razvoja svakog zaposlenika neovisno o spolu ističe se i Nova TV, koja u svojim redovima menadžmenta ima čak 60 posto žena.

"Nova TV kao društveno odgovorna kompanija ukazuje na položaj žena u društvu i pokreće projekte kojima je cilj osnaživanje uloge žena i u društvu i u korporativnom svijetu", rekla je Diana Roginić, članica Uprave i direktorica financija Nove TV.

Prijaviti se možete do 17. veljače.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr