Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Beroš za Dnevnik Nove TV

Nakon zabrinjavajuće izjave o stanju na kruzeru na kojem su i Hrvati ministar poručio: "Nije to izazivanje panike, to je naš oprez"

Ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je pojasnio svoju zabrinutost zbog, kako je rekao, nejasne epidemiološke situacije na kruzeru Diamond Princess. Ministar je u četvrtak ujutro novinarima otvoreno rekao kako se situacija na tom kruzeru čini gora nego u Kini.

Jutros ste zvučali dramatično, zašto ste rekli da je situacija na brodu gora nego u Kini?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iz preventivnih razloga Bračni par s Korčule koji se vratio iz Kine neće biti testiran na koronavirus, Hrvat s kruzera u karanteni Slika nije dostupna Jedan Hrvat stigao u Zagreb Petero Hrvata još uvijek na kruzeru Diamond Princess, nemaju simptome. Zabilježeno 13 novih slučajeva zaraze

Prvo moramo reći da je u ovom trenutku epidemiološka situacija u Europi relativno mirna. Imamo isti broj zaraženih kao i pred četiri dana. Novi izazov je da imamo povrat hrvatskih državljana s tog kruzera koji se nalazi u blizini Japana. Slika na tom kruzeru je nešto drugačija. Na tom brodu, od ukupno testiranih, imamo 20,6 posto pozitivnih. To je nešto više što se očekivalo i nešto više nego što se nalazi u Kini. Ta epidemiološka slika ukazuje na potreban dodatan oprez pri povratku naših građana u RH.

Je li to bespotrebno širenje panike i dodatnog kaosa u sezoni gripe, bolnice ionako pucaju po šavovima?

To nije dizanje panike, to je samo naš oprez i način da se adekvatno pripremimo i dočekamo te putnike koji dolaze iz tog okruženja koje nije jednako situaciji u Kini. Moramo s adekvatnom pažnjom uzimajući u obzir relevantne faktore, postupati s njima.

Kako će se provoditi nadzor državljanina koji se vratio?

Čovjek koji je napustio kruzer je zdrav, dobio je certifikat japanskih vlasti, no prema njemu ćemo se odnositi s adekvatnom pažnjom. On će biti potvrgnut pregledima i nadzorima pri ulasku u RH. Taj nadzor će trajati 14 dana. Ukoliko tada ne razvije simptome, smatrat će se zdravim.

Što je s ostalih pet državljana? Kada će se oni vratiti i hoće li u karantenu?

Jedan od tih građana je došao u RH, jedan je u blizini, dakle očekuje se njegovo slijetanje u jednu od graničnih država, a za ostale se tek planira povrat u Europu.

Epidemiološka situacija na kruzeru gora nego u Kini

"Moramo obratiti posebnu pažnju na prihvat naših državljana koji dolaze u Europu jer mi okolnosti epidemiološke situacije na kruzeru nisu u potpunosti jasne. Mislim da ćemo u ovakvim specifičnim okolnostima postupiti malo drugačije", kazao je ministar Vili Beroš ranije u četvrtak uoči sjednice Vlade.

Na pitanje hoće li biti stavljeni u karantenu, Beroš je izjavio da se danas planira način njihova prihvata te je istaknuo da je epidemiološka situacija na tom kruzeru gora nego u Kini.

"Vjerujem da je samo riječ o specifičnim okolnostima boravka na brodu i iskreno se nadam da je samo to problem", dodao je.

Na brodu s 3700 putnika i članova posade utvrđeno je 540 slučajeva zaraze koronavirusom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene