Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mirnim prosvjedom u zadarskoj gradskoj luci danas u podne zadarski ribari zatražili su od Vlade RH da ne odustane od primjene ZERP-a.


Više od 50 zadarskih ribara pristalo je svojim brodovima u gradsku luku, a onda su mirnim prosvjedom zatražili od Vlade RH da na snazi i dalje ostane zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP) koji bi se primjenjivao i na zemlje Europske unije.

Vezani članci Slika nije dostupna Ribarima ZERP jedini spas Slika nije dostupna Ljubljana: Za Sloveniju ZERP nikada nije važio, pa nema ni odštete za ribare

Predsjednik Ceha ribara u Zadru Ante Fabijanić okupljenim je novinarima izjavio kako ribari traže da se "ne odustaje od ZERP-a".

"Svjesni smo da je nakon posjeta Olia Rehna Zagrebu došlo do dvojbe, ZERP ili EU. Mi želimo jedno i drugo, zato tražimo od premijera da ne povuče odluku Hrvatskog sabora o ZERP-u nego da ustraje na njoj. Moramo biti pametni i pregovarati, tako da pod svaku cijenu u EU uđemo sa ZERP-om", rekao je predsjednik Ceha ribara u Zadru Ante Fabijanić.

Odgovarajući na pitanje novinara hoće li biti daljnjih prosvjednih akcija ribara ako Vlada, kao što je najavljeno, odustane od primjene ZERP-a na zemlje EU, Fabijanić je rekao da ribari u tom slučaju ne mogu ništa.

"Mi ne možemo ništa, ali bit će veliko nezadovoljstvo među ribarima i među svim ljudima u priobalju, koji znaju što je more", dodao je.

Istarski ribali poručili - "Bolje krepat nego ZERP dat"

Uz prosvjede ribara u umaškoj luci i natpise poput "Bolje krepat nego ZERP dat", istarski ribari, uz potporu Zelene stranke, održali su danas na brodu "Nirvana" konferenciju za novinare s koje su poručili kako ne treba odustati od ZERP-a te da Hrvatska mora čvrsto stati iza odluke o primjeni ZERP-a i ne popuštati pred pritiscima Europske unije.

"Svjesni smo pritisaka iz Europske unije, odnosno iz Slovenije i Italije, ali dajemo potporu hrvatskoj Vladi i Hrvatskom saboru da ne odustanu od potpune primjene ribolovno-ekološke zone", izjavio je predsjednik Ceha ribara Istarske obrtničke komore Tonči Trevižan.

Ujedno je pozvao Vladu i Hrvatski sabor da ne odustanu od primjene ZERP-a zbog neutemeljenih pritisaka, a kako bi se - istaknuo je - "očuvao riblji fond i za buduće generacije koje neće imati ni što loviti ni što jesti iz Jadrana".

"Primjena ZERP-a jedino je jamstvo da će se i sljedeće generacije moći baviti ovim tradicionalnim ribarskim zanimanjem kod nas. Zbog toga predlažemo Vladi da se nastavi i dalje boriti s Europskom komisijom, da nastavi pregovore", rekao je Trevižan.

Predsjednik Ceha ribara Istarske obrtničke komore rekao je i da "Hrvatska ne smije savijati kralježnicu" dok političari moraju pokazati čvrsto stajalište i izvršiti obećanja iz predizborne kampanje o tome da će, kada dođu na vlast, primijeniti ZERP.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju