Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba organizirao je obroke za sve građane koji se ne mogu vratiti u svoje domove. U studentskom domu Cvjetno naselje osiguran im je i smještaj. Grad Zagreb je uveo besplatnu telefonsku liniju 0800 8805 za građane izravno pogođene potresom.

Galerija Zagreb nakon najjačeg potresa u posljednjih 140 godina +0 Zagreb nakon najjačeg potresa u posljednjih 140 godina

Obroci će biti dostupni nakon 13,00 sati na lokacijama: Zrinjevac, Mažuranićev trg, Trg dr. Franje Tuđmana, priopćio je Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

Vezani članci Slab potres u Markuševcu Tlo u Zagrebu ne miruje: ''Dobro nam došao, potresiću dragi, uz tebe nam nije dosadno'' Gradilište u Zagrebu - 2 Zagreb neobnovljen uz nekoliko iznimki: "Mi smo to riješili iz svog džepa"

Ekipe građevinskih stručnjaka procijenjuju oštećenja zgrada prema prioritetima, a nakon pregleda na zgradu će staviti oznaku na vidljivo mjesto. Građevinski stručnjaci rade po posebnim obrascima koji su kreirani upravo za procjenu šteta nakon potresa, napomenuli su iz Ureda.

Građani se mole da striktno poštuju oznake i ne riskiraju s ulaskom u zgradu, te da fotografiju oštećenja zajedno s adresom, mogu poslati na e-mail adresu Ureda za upravljanje u hitnim situacijama uhs@zagreb.hr 

Na Trgu Francuske republike šatori s grahom i čajem

Hrvatski Crveni križ izvijestio je da su njegove ekipe krenule prema užem i širem centru Zagreba, gdje će građanima koji se ne mogu vratiti u svoje domove dijeliti deke, a na Trgu Francuske republike bit će postavljeni šatori u kojima će se dijeliti grah i čaj.

"Dijeli se 1200 deka, a najprije ćemo se pobrinuti za starije, bolesne, djecu i trudnice. Na Trgu Francuske republike postavljaju se šatori u kojima će se dijeliti grah i čaj", objavio je HCK na svojoj facebook stranici.

"Pozivamo vas sve još jednom na razumno i mirno ponašanje. Odnijeli smo jutros deke i vodu koje smo podijelili ljudima ispred Petrove i Klaićeve bolnice. Ekipe su nam u stanju pripravnosti i djelovat ćemo prema uputama stožera", ističe HCK.

Ne okupljajte se u grupama, držite razmak od dva metra. Ako imate maske i rukavice, stavite ih. Sve mjere vezane uz zaštitu od zaraze koronavirusom i dalje su na snazi, poručuju iz HCK-a građanima.

U studentskom domu Cvjetno naselje smještaj za Zagrepčane kojima su oštećeni domovi

Ministar unutarnjih poslova i predsjednik Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović izjavio je u nedjelju da će svi stanovnici užeg centra Zagreba koji zbog oštećenja nakon nedjeljnih potresa ne mogu u svoje domove biti smješteni u studentskom domu Cvjetno naselje.

"U ovom trenutku je na terenu više od 20 inženjera statike koji će stručno procijeniti koje zgrade se mogu i dalje korstiti, a za koje će trebati sanacija", izjavio je Božinović Hini.

Dodao je kako po prvim procjenama u svoje domove zbog oštećenja ne može oko tisuću ljudi. Ako ne bude novih potresa neće trebati dodatni smještajni objekti.

"Kapacitet studentskog doma je 1800 mjesta tako da, ukoliko ne bude novih valova potresa, nadamo se da nećemo trebati mobilizirati dodatne objekte", kazao je Božinović.

Besplatan telefon 0800 8805 za Zagrepčane pogođene potresom

Grad Zagreb je uveo besplatnu telefonsku liniju 0800 8805 za građane izravno pogođene današnjim potresom.

Iz Grada Zagreba pozivaju ponajprije one koji su ostali bez svojih domova ili su u potresu teško oštećeni, da se odmah jave na posebnu telefonsku liniju kako bi im se osigurala adekvatna pomoć u najkraćem mogućem roku.

Također, svima koji su ostali bez krova nad glavom bit će osiguran smještaj, za sada je to Studentski dom Cvjetno naselje, na adresi Odranska ulica 8. U slučaju potrebe osigurat će se dodatni smještajni kapaciteti.

Svi koji nakon potresa sumnjaju u ispravnost plinskih instalacija mogu se javiti na besplatni broj 0800 400 400.

U slučaju poteškoća s opskrbom vodom građani se mogu javiti na broj 01/616-39-99.

Kroz besplatni broj 0800 8805 osigurana je i sva druga potrebna asistencija građanima koji su pretrpjeli potresom uzrokovane štete.

Iz Grada Zagreba mole građane za razumijevanje i strpljenje te da se ponašaju odgovorno i prate upute nadležnih institucija. (M.T./Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju