Učenici osmih razreda koji će dolaziti ondje na terensku nastavu više se neće hraniti u vukovarskim restoranima. Taj je posao na natječaju dodijeljen vinkovačkom poduzetniku, koji je ponudio dvostruko nižu cijenu. Vukovarski ugostitelji su ogorčeni.


Doručak, ručak, večera i "lunch paket". U vukovarskim kuhinjama svake se sezone osmašima spremalo 66 tisuća obroka. Kroz jedan restoran prolazilo ih je 200-tinjak na dan. "Tijekom sezone, znači, ta tri mjeseca, mi smo odradili nekakvih 10.500 tisuća obroka", ističe ugostitelj Vinko Mijok.

Vezani članci Modernizacija pruge Vinkovci - Vukovar (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Napravljen prvi korak u realizaciji dugo očekivanog projekta u Slavoniji Slika nije dostupna Potpisan ugovor o funkcionalnom spajanju vukovarske i vinkovačke bolnice

U protekle tri godine učenici su se hranili u 10 vukovarskih restorana, no na posljednjem natječaju - svi su izgubili. "Pogodovanje je nekakvo bilo, je li tražena dopuna ponude u odnosu na ponudu koja je bila važeća", smatra ugostitelj Jure Marić.

Prehrana učenika, koji u Vukovar dolaze u školu mira, dodijeljena je vinkovačkom poduzetniku. Dopuna je zatražena jer je isprva, umjesto vukovarskog, ponudio svoj restoran u Vinkovcima. "Mi idemo tragom priče koja je već spomenuta, a to je projekt Vukovar, iz ovog projekta na koncu priče ne vidimo nigdje Vukovar, a ne vidimo ni Vukovarce", kaže ugostiteljica Lucija Štrobilius.

U Memorijalnom centru kažu da nisu imali izbora. "Sve je provedeno sukladno zakonu, moje srce vjerovatno i dalje kuca za njih, međutim, mi smo imali ponudu koja je milijun kuna jeftinija", ističe Zoran Šangut, ravnatelj memorijalnog centra.

Vukovarci su tražili 30 kuna, a vinkovački poduzetnik, koji ima i vlastitu proizvodnju hrane - 15 kuna po obroku. Njegov komentar nismo uspjeli dobiti, jer je izvan Hrvatske, a u Memorijalnom centru odbacuju kritike na račun njegovih uvjeta.

"Objekt zadovoljava sve tehničke i minimalne standarde i kapacitete, dakle, ima dovoljno prostora", kaže Mirjana Udovičić, rukovoditeljica odjela ugostiteljstva. Vukovarskim ugostiteljima, među kojima ima i braniteljima, posao s učenicima osiguravao je egzistenciju.

"Gubitak ovog posla znači ne samo za mene nego za cijelu zajednicu kompletnu koja je klaster, koji su se prijavili nas 10 zato što nitko neće imati posla", kaže ugostitelj Igor Vuković. Rok za žalbu je 90 dana.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju