Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Za nekoliko godina Vukovar će možda postati regionalno središte drvne industrije.


Talijanski investitor uložio bi 25 milijuna eura u sječu i preradu slavonskih šuma koje bi sjeklo i prerađivalo 500 Slavonaca. Ali zapinje im već godinu dana. Za njih otvoreno lobira i sam gradonačelnik Ivan Penava. Poručuje - vrijeme curi, a strpljenje investitora je sve manje.

Vezani članci Na inicijativu gradonačelnika Penave saniran pravoslavni križ u Vukovaru Penava inicirao sanaciju pravoslavnog križa u Sajmištu: ''Nije mi strano otići u Pravoslavnu crkvu i uvijek ću to napraviti'' Dnevnik iz Vukovara Iznenadit će vas odgovor na pitanje ima li još uvijek hrvatskih i srpskih kafića u Vukovaru, ali i ovaj poziv građanima: ''Povjerenje nemojte pokloniti meni...''

Ne bi ni mladi toliko odlazili, da toliki trupci ne odlaze.

"Tisuće i tisuće hrvatskih trupaca odlaze iz Hrvatske brodovima i otvaraju radna mjesta, dok naši ljudi, koji žive u tim šumama i okolo tih šuma, odlaze", ističe gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Srećom, u Vukovar stiže drvoprerađivač Florian, najveći investitor kojeg su slavonski prostori vidjeli.

"Zašto Vukovar? Vukovar ima jednu stratešku poziciju zbog Dunava i Save", kaže Elvio Florian, vlasnik i predsjednik Uprave Florian grupe. 

Hrvatske šume u lipnju im nisu dale 80.000 prostornih metara za sječu. A Floriani jasno i glasno kažu - 500 novozaposlenih Vukovaraca.

"Naša ideja je da ostavimo 500 ljudi u tvornici. Čekamo samo odluku da idemo dalje kako treba", ističe Florian.

No, dalje još neće, jer Hrvatske šume nikako da zadrže direktora. Posljednji je došao prošli tjedan, a već ovaj tjedan Vlada bi ga razriješila.

"U Vukovaru bi izgradili tvornicu od 25 milijuna eura koja će se baviti proizvodnjom finalnih proizvoda. Očekuje se da je preko 90% realizacije izvozna strategija", pojasnio je član Uprave za financije Florian Hrvatska, Viktor Horvatinović. "Cilj je da Vukovar bude centar cijele kompetencije Florian grupe, dakle 115 milijuna eura današnjih prihoda od kojih jedan značajan dio možemo ostvarivati u Gradu Vukovaru".

"Zašto spačvanski hrast ne može biti prerađen u Vukovaru, u županiji u kojoj raste, nego mora ići za Francusku ili za Egipat ili gdje već odlazi, ne bi li se pretvorio u namještaj i parket", pita se i gradonačelnik Penava.

Zato što namještaj i parket raste u subtropskoj i sredozemnoj investicijskoj klimi. A u Hrvatskoj je - polarna.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr