Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zastrašujuće brojke

MASOVNO ISELJAVANJE HRVATA Stručnjaci upozoravaju: Ovakav trend srušit će i porezni i mirovinski sustav

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nema dana da netko iz Slavonije ne spakira kofere, zaključa svoj dom i budućnost ode tražiti u nekoj drugoj zemlji. Isprva su odlazili muškarci, a sada za sobom povlače i ostatak obitelji.

Na alarmantno stanje stručnjaci su upozorili u Vukovaru, na panel raspravi Europskog doma i Zaklade Friedrich Ebert. Ovakav trend, upozorili su, srušit će hrvatski porezni i mirovinski sustav.

Pročitajte i ovo Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka? Slika nije dostupna Nije sve crno-bijelo OTIĆI ILI OSTATI? 'Što god neki govorili, mislim da ništa ne dugujem Hrvatskoj'

Za Njemačku i Irsku učenici Osnovne škole Julija Benešića iz Iloka čuli su i prije geografije. Od 19 učenika pet ih je odselilo. Praznih školskih klupa bit će - još.

''Tata je otišao u Njemačku, u Stuttgart. Mi ćemo otići tamo iduće godine, a mama sad u subotu ide tamo u Njemačku rješavati papire'', priča učenik Borna Kovčalija.

Hrvatsku najviše napuštaju Slavonci, a prednjače Požeško-slavonska i Vukovarsko-srijemska županija.

''Imali smo početkom godine 410 učenika, sad imamo 387. Međutim, svaki dan dolazi neki roditelj, ispisuje djecu. Odlaze, većinom u Irsku i Njemačku'', kaže ravnatelj škole Miroslav Bošnjak.

Prema službenim podacima lani je iz zemlje iselilo 30.000 ljudi, najviše u Njemačku, Srbiju, Austriju, Bosnu i Hercegovinu i Švicarsku. Prazne ulice Iloka i slavonskih sela dokazuju da su stvarne brojke - mnogo veće. Većina svoj odlazak nije prijavila.

''U odnosu na popis stanovništva iz 2011. godine, kod nas je 20 do 25 posto manje stanovništva u Iloku'', kazao je gradonačelnik Zvonimir Dragun.

Stručnjake brine odlazak cijelih obitelji, mladog i radno sposobnog stanovništva.

''Pitat ćemo se za kojih 10-20 godina tko će nam u stvari uplaćivati mirovine i slično'', ističe Drago Župarić iz Instituta za migracije i narodnosti.

Panel rasprava u Vukovaru potvrdila je - uz ovakav trend, Hrvatska će morati naseljavati druge narode.

''Problem je samo koliko smo mi kao društvo spremni prihvatiti razlike'', kaže Stjepan Prutki iz Državnog arhiva u Vukovaru.

Za generaciju s početka priče, već je kasno. Četvrtina razreda budućnost će graditi - izvan domovine.

No, što može zaustaviti ovaj zabrinjavajući trend, što mogu učiniti lokalne vlasti?

''Potrebna je jedna fiskalna decentralizacija gdje će novac zarađen u lokalnoj samoupravi tamo i ostati. Jer najbolje znaju lokalni čelnici gdje treba uložiti ta sredstva da se ovo zaustavi. Mi nažalost imamo primjer gdje imamo problem. Naša poslovna zona, već dvije godine... Nikako da to stavimo u funkciju, a imamo zainteresirane subjekte, ali jednostavno nemamo rješenje jer je država zaista troma'', smatra načelnik Općine Donja Motičina Željko Kovačević, čiji su sinovi također najavili da će nakon fakulteta odseliti.

''Za sada je to nekih 15-ak mladih, ali i to je previše za jednu malu općinu. Mi ćemo poduzeti sve da ne dođe do egzodusa. Najave su grozne. I moji sinovi misle da ovdje više nema perspektive. Male plaće, nema radnih mjesta...''

Primjera radi, nekada je iz Donje Motičine samo tijekom prijepodneva čak 10 autobusa vozilo prema Našicama, gdje stanovništvo gravitira radi posla, a danas vozi samo jedan autobus na dan. To je manje nego što iz Osijeka svakodnevno autobusa polazi - za Njemačku.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene