Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DIREKTOR NA JEDAN DAN

PROPUST ILI NEZNANJE? Vlada imenovala gradonačelnika Našica direktorom Hrvatskih šuma, iako zakon to brani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradonačelnik ne može biti imenovan u upravu nekog poduzeća godinu dana od isteka mandata. "To je abeceda Zakona o sprječavanju sukoba interesa", kazao je Arsen Bauk.

Nevjerojatan propust ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, ali i Vlade. Na njegovu inicijativu Vlada je predložila novog predsjednika Uprave Hrvatskih šuma, HDZ-ovog gradonačelnika Našica Krešimira Žagara. Slučajno ili namjerno, previdjeli su odredbu Zakona o sprječavanju sukoba interesa, koji takvo imenovanje brani.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

Prošli ponedjeljak gradonačelnik Našica, HDZ-ov Krešimir Žagar oprostio se od svojih dugogodišnjih suradnika, a ovog je ponedjeljka kao novi šef Hrvatskih šuma upoznao nove suradnike. Novi bi posao ipak već za nekoliko dana mogao postati - stari.

"Po Zakonu o sprječavanju sukoba interesa gradonačelnik nije mogao biti imenovan u upravu poduzeća i to ne može biti sljedećih godinu dana od kad mu je prestao mandat gradonačelnika. To je abeceda Zakona o sprječavanju sukoba interesa", kazao je Arsen Bauk, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

Na prijedlog ministra Tolušića, Vlada je predložila imenovanje Žagara vršiteljem dužnosti predsjednika Uprave Hrvatskih šuma još na pretprošloj sjednici, unatoč potencijalnom problemu. Partneri iz Mosta nisu reagirali. "Nisam pratio pa ne bih mogao komentirati", kazao je ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović.

Krešimir Žagar i Hrvatske šume još su bez komentara. Ministarstvo poljoprivrede obratilo se priopćenjem u kojem stoji da su zbog potencijalnog sukoba interesa poslali dopis povjerenstvu koje o tome odlučuje te da će postupiti sukladno odluci povjerenstva.

I Žagar je tražio mišljenje tog povjerenstva, a doznajemo i da je protiv njega zaprimljena i službena prijava. "O ovim predmetima Povjerenstvo će raspravljati i donositi akte iz svoje nadležnosti na nekoj od sljedećih javnih sjednica, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena", priopćili su.

To bi, kako doznajemo, moglo biti već ovaj petak. Smijene li ga s nove pozicije, u gradonačelničku fotelju Žagar se više ne može vratiti.

"Polakomili su se oni koji ga dovode, s time što su mislili da su pronašli dobro rješenje. Sad su ostali i bez jednog i bez drugog. Samo nas sramote. To je ponašanje koje otkriva da niti su koordinirani niti poznaju pravila", rekao je Goran Beus Richembergh, potpredsjednik Kluba zastupnika HNS-a.

Odluči li povjerenstvo da je prekršen zakon, velika novčana kazna prijeti i Krešimiru Žagaru i Hrvatskim šumama.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene