Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vukovarska podružnica Hrvatske stranke prava neće odustati od toga da se raspiše referendum na kojem bi se građani očitovali o tome ‘jesu li za uvođenje ćirilice u Vukovaru’, rekao je predsjednik Županijskoga vijeća HSP-a Mladen Leovac.


Podsjetio je kako je u statut grada Vukovara, koji su prošloga ljeta većinom glasova prihvatili HDZ i SDSS, ugrađen članak 61. stavak 3. kojim se pripadnicima srpske nacionalne manjine u Vukovaru daje pravo uporabe ćiriličnog pisma u službenoj komunikaciji u djelokrugu javne uprave. Kako bi se ‘izbrisao’ sporni članak statuta, HSP je pokrenuo potpisivanje peticije među građanima te je prikupio oko 7.000 potpisa, što je, po Leovčevim riječima, u skladu sa statutom, dovoljno da se od gradskih vlasti zatraži raspisivanje referenduma.

Vezani članci Starija gospođa skuplja plastične boce u Vukovaru na Dan sjećanja I ovo je slika Hrvatske: Kiša pljušti u Vukovaru, baka skuplja boce koje život znače Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata Vukovar se prisjeća najtežeg dana u povijesti

>> Uvođenje ćirilice podijelilo Vukovar

‘Mi ćemo to i zatražiti i početkom idućeg tjedna uručiti Gradskom vijeću peticiju s potpisima’, istaknuo je te optužio HDZ, SDSS, SDP i HSP ‘dr. Ante Starčević’, čiji vijećnici čine Gradsko vijeće, za ‘trgovinu jedinih s drugima na štetu građana Vukovara’. Vukovarskoga gradonačelnika Željka Sabu optužio je za licemjerstvo jer je, kako je rekao, i sam potpisao peticiju HSP-a, ‘a sada se od svega ograđuje’. Po riječima potpredsjednika vukovarskoga HSP-a Petra Macuta, ‘stvarnu vlast u Vukovaru ima SDSS koji, kako je dodao, ima samo tri vjećnika, ali uz pomoć ‘trgovine’ odlučuje o sudbini cijeloga grada’.

Na jučerašnjoj sjednici vukovarskoga Gradskog vijeća nije prošao prijedlog Kluba vijećnika HDZ-a i HSP-a ‘dr. Ante Starčević’ za izmjenom statuta grada radi ukidanja odbredbe kojom se srpskoj nacionalnoj manjini daje pravo na uporabu ćiriličnog pisma u komunikaciji u javnoj upravi. U vukovarskome Gradskom vijeću 13 vijećnika ima SDP, 11 HDZ, tri SDSS i dva HSP ‘dr. Ante Starčević’. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju