Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fama

Uvođenje ćirilice podijelilo Vukovar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pitanje uvođenja ćirilice u službenu komunikaciju gradske uprave podijelilo je Vukovar. Srbi su za, Hrvati se protive, političari prepiru. Prema ustavnom zakonu, ćirilica se može uvesti u gradsku upravu, ako tako izglasa lokalna samouprava. I dok su svi zaokupljeni ćirilicom, u drugi plan ponovno padaju problemi poput nezaposlenosti i siromaštva, a oni jednako pogađaju i Srbe i Hrvate.

Ćirilici se u Vukovaru oštro protive HSP-ovci. Prikupljanjem potpisa žele stvoriti uvjete za referendum na kojem bi Vukovarci odlučili žele li ćirilicu ili ne. 'Mi nemamo ništa protiv toga da pripadnici srpske nacionalne manjine koriste taj jezik i pismo, da se školuju, sve sukladno zakonu, ali smatramo neprihvatljivim, nepotrebnim zahtjev da cijeli Vukovar ima u službenoj upotrebi ćirilicu', rekao je Danijel Srb, predsjednik HSP-a. Pitanje ćirilice u službenoj komunikaciji na dnevni su red stavili gradski vijećnici SDSS-a kada su zatražili da im se materijali sa sjednica dostavljaju na ćiriličnom pismu. 'Podizanje fame oko svega toga je pogrešno, zato što smo mi tražili samo dostavljanje materijala za vijećnike SDSS-a. Nema govora za zahtjev za dvojezičnim natpisima ulica i neke slične zahtjeve', rekao je Dejan Drakulić iz SDSS-a Vukovar.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Vukovara - 2 Predsjednik odao počast Obilježen Dan hrvatskih branitelja u Vukovaru: "To je primjer žrtve i patnje, ali i njihovog herojstva i zajedništva" Slika nije dostupna OGLASIO SE I SDSS Penava o padu broja Srba u Vukovaru: ''Nadam se da smo osigurali bar 10 godina stabilnosti u gradu''

Vukovar nije spreman za dvojezične natpise. Pitanje ćirilice, neovisno tko ga postavlja, dijeli građane na dva suprotna nacionalna tabora. Loše je kad se ćirilica koristi u dnevno-političke svrhe, a život u Vukovaru sve skuplji, građani sve siromašniji. 'Mi upravo tražimo da Vukovarci donesu odluku kakvim se žele koristiti u službenoj upotrebi pismom u gradu Vukovaru', kaže Srb. 'Ja mislim da se iza ove inicijative krije nešto drugo, krije se prebrojavanje građana Srba i Hrvata. To je jedan pritisak ne samo na pripadnike nacionalnih manjina, nego potenciranje podjela u gradu Vukovaru', smatra Drakulić. Od kolijevke, pa do groba život je u Vukovaru podijeljen, osim kad treba platiti režije. Tu nema podjela.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene