Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OGLASIO SE I SDSS

Penava o padu broja Srba u Vukovaru: ''Nadam se da smo osigurali bar 10 godina stabilnosti u gradu''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava komentirao je pad broja Srba u Vukovaru ispod 30 posto odnosno za pet posto od zadnjeg popisa stanovništva rekavši da to nije rezultat iseljavanja Srba već proizlazi iz netočnosti popisa stanovništva iz 2011. Predsjednik vukovarskog SDSS-a Srđan Kolar smatra da možebitno ukidanje nekih prava Srba u Vukovaru tu zajednicu neće puno pogoditi jer i ona koja su im dosad bila zajamčena, nisu mogli konzumirati.

U srpskoj zajednici kažu pak da ni dosad nisu mogli konzumirati prava koja im pripadaju.

Penava (DP): Neko je eksperimentirao lažnim podacima, sve se vraća na stanje prije 2011.

Penava je ocijenio kako su ti podaci na tragu onoga što govori već više od 10 godina. "Podaci govore u prilog tome da je popis stanovništva obavljen po prošlom popisu netočan i ti podaci dovode pod znak pitanja kome je bilo u cilju u Vukovar implementirati lažne podatke, dovesti do napetosti, da se pripadnici srpske manjine moraju osjećati nelagodno jer je netko eksperimentirao s lažnim podacima", izjavio je novinarima Penava.

Po njegovim riječima, to je sada napravljeno kako je trebalo te je vraćen mir u grad Vukovar. "Nadam se da smo osigurali bar 10 godina stabilnosti u gradu", kazao je dodajući kako će se, što se tiče uporabe jezika i pisma srpske manjine u Vukovaru, sve vratiti na stanje prije 2011.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POPIS STANOVNIŠTVA 2021. Smanjio se broj Srba u Hrvatskoj, u Vukovaru će ostati bez prava na ćirilicu

“Predložit ću promjene i vratiti stvari na stanje od prije popisa 2011. kad smo na temelju lažnih podataka bili prisiljeni na neke korake neprirodnim načinom, neprirodnim putom. Postoje načini dozrijevanja kad su mogući koraci prema naprijed. Ako se ti koraci rade na silu, onda se dobije kontraudar", ocijenio je Penava.

Naglasio je da svakom pripadniku manjine treba izaći ususret, ali preduvjet za to je jako povjerenje i stajalište da smo svi u poziciji napretka.

"Dok imate destruktivne misli i politike i izjave o velikosrpskoj politici ili odlikovanjima Šešelju, jasno je da u Vukovaru hrvatski narod, kao većinski, nema manevarskog prostora učiniti iskorak prema naprijed”, kazao je poručivši kako se nijedno pravo koje je "iskamčeno temeljem lažnog popisa" neće pustiti niti ostaviti.

Pročitajte i ovo Mirela Hutinec KOLIJEVKA CIVILIZACIJE Vukovarska tajna za koju više znaju u svijetu nego kod nas: Kao ni Vučedol, ni Vukovar još nije do kraja ispričana priča
Pročitajte i ovo Građani na ulicama Vukovara - 2 IMA BUDUĆNOSTI Grad na Dunavu uspješno se bori za bolju budućnost: ''Kunu se u Vukovar i daju mu crkavicu, a Vukovar nije grad koji prosi''

Kolar (SDSS): To je posljedica događaja u proteklih 10 godina

Predsjednik vukovarskog SDSS-a Srđan Kolar smatra kako možebitno ukidanje nekih prava Srba u Vukovaru tu zajednicu neće puno pogoditi jer, kako kaže, i ona prava koja su im do sada bila zajamčena, nisu mogli konzumirati.

"Nama je isto, bilo nas 30 posto ili manje od tog postotka. Nismo uspjeli konzumirati ni dosadašnja prava tako da i iako nas bude manje od 30 posto - a do mene je došao podatak da nas je 29,73 posto - neće nas puno zaboljeti ako nam se nešto i oduzme, a nema što", rekao je Kolar. Po njemu, ništa se neće promijeniti "osim što će određenim politikama u gradu sada biti znatno lakše".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POPIS STANOVNIŠTVA 2021. Smanjio se broj Srba u Hrvatskoj, u Vukovaru će ostati bez prava na ćirilicu

Mišljenja je kako su rezultati za Vukovar očekivani i posljedica su svega onoga što se u Vukovaru događalo posljednjih 10 godina.

"Rezultat je odlazak ljudi iz Vukovara, kako svih, tako i građana srpske zajednice. Neki su se dodatno potrudili da svojom politikom i retorikom to sve skupa još pospješe, a događalo se svega, od napada na djecu do postavljanja dvojezičnih tabli", ustvrdio je Kolar.

Šimpraga: SDSS će se nakon analize očitovati o rezultatima popisa stanovništva

Potpredsjednica Vlade i SDSS-a Anja Šimpraga izjavila je novinarima da će se o rezultatima popisa stanovništva za 2021., koji je pokazao da je u Vukovaru pao broj Srba ispod jedne trećine, očitovati nakon što analiziraju sve podatke.

"Ako smo ispod 33 posto u gradu Vukovaru to bi značilo da nemamo pravo na dvojezičnost, ali kad bih ja bila gradonačelnica i postupala onako ljudski stečena prava ne bi branila", rekla je Šimpraga novinarima na Regionalnom sajmu kulture razvojne suradnje u Petrinji.

Dodala je da će prvo napraviti analizu i nakon toga će se javno očitovati ispred srpske zajednice.

Naglasila je da ono što trebaju nastaviti jest da u kulturi dijaloga poštujemo nacionalne manjine i da ih integriramo u hrvatsko društvo ali bez asimilacije.

Šimpraga je u prvoj reakciji nakon objave rezultata poručila da je odgovornost svih da osiguraju što bolje uvjete za sve, ne samo pripadnike srpske nego i drugih nacionalnih manjina i ustvrdila da Vlada kroz operativni program za nacionalne manjine Vlada to i radi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene