Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Nakon stradanja vojnika

Vojnik koji je bio u mirovnoj misiji u Afganistanu: "Čim napustite bazu, imate metu na sebi i postajete glineni golub"

Fotografije automobila u kojima su stradali hrvatski vojnici u Afganistanu (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Fotografije automobila u kojima su stradali hrvatski vojnici u Afganistanu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Fotografije automobila u kojima su stradali hrvatski vojnici u Afganistanu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Fotografije automobila u kojima su stradali hrvatski vojnici u Afganistanu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Fotografije automobila u kojima su stradali hrvatski vojnici u Afganistanu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Nakon napada na naše vojnike razgovarali smo s jednim od vojnika koji su bili u Afganistanu.

Nakon napada na hrvatske vojnike u Kabulu u kojem je poginuo jedan, a teško su ozlijeđena dvojica, razgovarali smo s jednim od vojnika koji je bio u mirovnoj misiji u Afganistanu.

"Čim napustite bazu, pogotovo ako niste u oklopnim vozilima, vi ste kao glineni golub. Jednom kad izađete iz vojarne, vi ste meta. Morate imati pancirku, dugo oružje i kacigu, a ovaj je napad pokazao i da su našim vojnicima potrebna oklopna vozila", kazao je vojnik za DNEVNIK.hr.

Dodaje da su hrvatski vojnici koji su u misijama u Afganistanu dobro opremljeni. "Na osobnu opremu nismo se mogli požaliti i to nije nikad bio problem", kazao je vojnik koji nije htio da mu otkrijemo identitet. Dodaje da su svi imali obvezu nošenja pancirnog prsluka.

Pročitajte i ovo MORH sazvao izvanrednu konferenciju za medije nakon stradavanja hrvatskih vojnika u Afganistanu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Tužan dan za Hrvatsku vojsku Tri hrvatska vojnika ranjena u Kabulu, jedan preminuo u bolnici

Pročitajte i ovo Vozilo u kojem su stradali hrvatski vojnici u Kabulu (Foto: MORH) jedan preminuo Detalji napada na hrvatske vojnike u Kabulu: ''Bombaš samoubojica zaletio se motociklom...''

"Svaka je zemlja zadužena za opremu svojih vojnika. Amerikanci su našoj vojsci u Afganistanu donirali civilne Toyote. Ne znam jesu li bile blindirane, ali napuštanje baze bez oklopnog vozila i pune opreme na sebi je suludo. To je kao da idete na safari u 'fići', a zapovijed ne smijete odbiti", objasnio je. Dodaje da odbijanje zapovijedi kao posljedicu nosi povratak u Hrvatsku i izlazak pred vojni sud.

"Kabul je specifičan, tamo su zapovjednici i oni voze Toyote. Za transport ljudi između baza trebala bi se koristiti jače zaštićena vozila. Pancirni prsluk i kaciga ništa ne znače ako niste u oklopnom vozilu", objašnjava vojnik i dodaje da mu se čini kako je situacija u Afganistanu sve ''gora i gora'' te da se vojnike prebacuje iz baze u bazu helikopterima. "Nekada su vojnicima na raspolaganju biti blindirani Land Rover Defenderi, sad su Toyote", ističe.

Vojnici u svakodnevnoj opasnosti

Kaže da su naši vojnici u Afganistanu u svakodnevnoj opasnosti u trenucima kad napuste bazu. No navodi da lokalno stanovništvo u Afganistanu voli hrvatske vojnike. "Nas tamo vole. Mi kad dođemo među lokalno stanovništvo, nosimo im vodu, djeci podijelimo čokolade. S lokalnim ljudima nikad nismo imali nikakvih problema", ističe vojnik govoreći o svojim iskustvima u mirovnoj misiji u Afganistanu.

Podsjetimo, Ministar obrane Damir Krstičević izvijestio je javnost o napadu na vozilo hrvatske vojske u Kabulu u Afganistanu te ranjavanju trojice naših vojnika. Naknadno je iz MORH-a stigla obavijest da je najteže ozlijeđeni vojnik preminuo. Napad je izvršio bombaš samoubojica.

General Krešo Tuškan kazao je da su hrvatski vojnici iz kampa Gibson krenuli na zadaću s pet neborbenih vozila – dvije Toyote i tri Mercedesa. U svakom od vozila bila su po tri pripadnika oružanih snaga, a u dva su vozila bili afganistanski prevoditelji koji s njima redovito idu na zadaće.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene