Nakon napada na naše vojnike razgovarali smo s jednim od vojnika koji su bili u Afganistanu.

Galerija


Nakon napada na hrvatske vojnike u Kabulu u kojem je poginuo jedan, a teško su ozlijeđena dvojica, razgovarali smo s jednim od vojnika koji je bio u mirovnoj misiji u Afganistanu.

"Čim napustite bazu, pogotovo ako niste u oklopnim vozilima, vi ste kao glineni golub. Jednom kad izađete iz vojarne, vi ste meta. Morate imati pancirku, dugo oružje i kacigu, a ovaj je napad pokazao i da su našim vojnicima potrebna oklopna vozila", kazao je vojnik za DNEVNIK.hr.

Dodaje da su hrvatski vojnici koji su u misijama u Afganistanu dobro opremljeni. "Na osobnu opremu nismo se mogli požaliti i to nije nikad bio problem", kazao je vojnik koji nije htio da mu otkrijemo identitet. Dodaje da su svi imali obvezu nošenja pancirnog prsluka.

MORH sazvao izvanrednu konferenciju za medije nakon stradavanja hrvatskih vojnika u Afganistanu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Tri hrvatska vojnika ranjena u Kabulu, jedan preminuo u bolnici

Vozilo u kojem su stradali hrvatski vojnici u Kabulu (Foto: MORH) Detalji napada na hrvatske vojnike u Kabulu: ''Bombaš samoubojica zaletio se motociklom...''

"Svaka je zemlja zadužena za opremu svojih vojnika. Amerikanci su našoj vojsci u Afganistanu donirali civilne Toyote. Ne znam jesu li bile blindirane, ali napuštanje baze bez oklopnog vozila i pune opreme na sebi je suludo. To je kao da idete na safari u 'fići', a zapovijed ne smijete odbiti", objasnio je. Dodaje da odbijanje zapovijedi kao posljedicu nosi povratak u Hrvatsku i izlazak pred vojni sud.

"Kabul je specifičan, tamo su zapovjednici i oni voze Toyote. Za transport ljudi između baza trebala bi se koristiti jače zaštićena vozila. Pancirni prsluk i kaciga ništa ne znače ako niste u oklopnom vozilu", objašnjava vojnik i dodaje da mu se čini kako je situacija u Afganistanu sve ''gora i gora'' te da se vojnike prebacuje iz baze u bazu helikopterima. "Nekada su vojnicima na raspolaganju biti blindirani Land Rover Defenderi, sad su Toyote", ističe.

Vojnici u svakodnevnoj opasnosti

Kaže da su naši vojnici u Afganistanu u svakodnevnoj opasnosti u trenucima kad napuste bazu. No navodi da lokalno stanovništvo u Afganistanu voli hrvatske vojnike. "Nas tamo vole. Mi kad dođemo među lokalno stanovništvo, nosimo im vodu, djeci podijelimo čokolade. S lokalnim ljudima nikad nismo imali nikakvih problema", ističe vojnik govoreći o svojim iskustvima u mirovnoj misiji u Afganistanu.

Podsjetimo, Ministar obrane Damir Krstičević izvijestio je javnost o napadu na vozilo hrvatske vojske u Kabulu u Afganistanu te ranjavanju trojice naših vojnika. Naknadno je iz MORH-a stigla obavijest da je najteže ozlijeđeni vojnik preminuo. Napad je izvršio bombaš samoubojica.

General Krešo Tuškan kazao je da su hrvatski vojnici iz kampa Gibson krenuli na zadaću s pet neborbenih vozila – dvije Toyote i tri Mercedesa. U svakom od vozila bila su po tri pripadnika oružanih snaga, a u dva su vozila bili afganistanski prevoditelji koji s njima redovito idu na zadaće.