Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vodu na Vrbanima onečistila izolacijska masa u podovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neispravno postavljena podna izolacijska smjesa najvjerojatniji je uzrok onečišćenja vode u zagrebačkom naselju Vrbani III, no za konačnu potvrdu treba pričekati dodatna vještačenja u MUP-ovom Centru za kriminalistička vještačenja Ivan Vučetić.

Najvjerojatniji uzrok onečišćenja s kojim se stanari Vrbana bore više od godinu dana otkriven je u kupaonici jedne obitelji u kojoj su po nalogu sudskog vještaka iz poda izvađene cijevi. Kada su cijevi izvađene zgradom se proširio smrad, a vještak je utvrdio da je podna izolacijska smjesa krivo postavljena jer su na nju stavljene cijevi prije nego li se osušila.

Pročitajte i ovo Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci Ilustracija Sanacija u tijeku Upozorenje stanovnicima Karlovca: U nekim četvrtima voda ispravna za piće, drugdje traje ispiranje

Prema projektu, vodovodne cijevi i podna izolacija trebale su biti odvojene stiroporom i dopunski folijom ali ih u kupaonici nije bilo.

No, za konačan zaključak je li to stvaran uzrok onečišćenja potrebno je provesti još neke analize, a po ocjeni vještaka Žarka Željka, u slučaju Vrbana 'zatajili su svi, od komisije koja je izdala uporabnu dozvolu do zaduženih za nadzor radova'.

U stanu u kojemu su otkrivene sumnjive cijevi sinoć je došla policijska ekipa za očevid, predstavnica Zavoda za javno zdravstvo te zamjenica zagrebačke općinske državne odvjetnice Natalija Slavica koja o 'predmetu Vrbani' nije željela otkriti više pojedinosti.

'Predmet je u fazi izvida koje provodi policija i u ovoj fazi, prema našim pravilima, riječ je o službenoj tajni', kaže Slavica. No, potvrdila je da su sinoć iz stana u Vrbanima izuzete cijevi i komadi betona natopljeni izolacijskom smjesom.

U zagrebačkoj policiji nisu željeli nagađati kada će vještačenja tih materijala biti gotova.

Utvrdi li se da je izolacijska smjesta stvaran uzrok onečišćenja moguće je pokretanje postupka protiv izvođača radova.

Krajem rujna stručnjaci s Instituta 'Ruđer Bošković' utvrdili da su cijevi u zgradama onečišćene otapalima koja se koriste kao razrjeđivači, a analiza vode je pokazala prisutnost spojeva etilbenzena tuolena i ksilena, koji se mogu naći u razrjeđivaču. Tad se sumnjalo da je vodu onečistio izvođač radova jer instalacije nije postavio prema pravilima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene