Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DEMANTI MINISTARSTVA

Javio se i prozvani vlasnik tvrtke, otkrio koliko je dobio za rad na platformi, a objasnio i svoj odnos s ministrom Berošem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vinko Kojundžić javio se nakon navoda da je njegova tvrtka primila više od četiri milijuna kuna za izradu platforme koju su radili besplatnim alatom. Kaže da to nije istina, a otkrio je iznos koji je za taj posao dobila njegova tvrtka Cuspis grupa.

Mediji su danas objavili da iza platforme Cijepise.zdravlje.hr stoji tvrtka Cuspis grupa, čiji je vlasnik Vinko Kojundžić. Naime, upravo ime Cuspis grupe je ostalo u programskom kodu platforme. Iz koda je također vidljivo da je za izradu platforme za cijepljenje građana korišten besplatan alat WordPress, koji najčešće koriste blogeri.

Javio nam se i sam vlasnik tvrtke Vinko Kojundžić. Oštro je odbacio sve te navode i nazvao ih lažima.

Kaže da na platformi Cijepise.zdravlje.hr rade tri tvrtke, a riječ o tvrtkama Ericsson Nikola Tesla, In2 i Cuspis ''kroz postojeće ugovore za informacijske podsustave CEZIH-a potpisane po provedenim otvorenim postupcima javne nabave.

"Nabava usluga podrške, održavanja i nadogradnje programske osnovice središnjeg dijela integralnog informacijskog sustava CEZIH (Elektronički oglasnik javne nabave Oznaka/broj: 2020/S 0F3-0036223); Održavanje dijela sustava e-Liste čekanja, e-Naručivanje te modula e-Prioritetno naručivanje, središnjeg kalendara za praćenje ugovorenih kapaciteta i središnjeg kalendara za praćenje slobodnih termina (Elektronički oglasnik javne nabave Oznaka/broj: 2020/S 0F3-0044056); Usluga korektivnog i adaptivnog održavanja aplikativnog sustava eCEZDLIH – eCIJEPIH (Elektornički oglasnik javne nabave Oznaka/broj: 2020/S 0F3-0044388)''.

Što su točno radili?

Na pitanje što je točno radila tvrtka Cuspis grupa, odgovorio je da je točno da su izradili web-stranicu i ističe da je to ''samo jedan dio platforme''. Naglašava i kako problemi koji su se dosad pojavili na platformi nemaju veze s onim što je on radio. 

Otkrio je i koliko je tvrtki čiji je vlasnik plaćeno za taj posao.

''Nama nije isplaćeno 4.400.000 kuna kako se navodi po medijima. To je netočna i, dapače, izmišljena informacija. Kao što smo naveli, na platformi rade gore navedene tri tvrtke. Naš udio je financijski najmanji u gore navedenom iznosu. Za web site cijepise.zdravlje.hr je 196.000 kn. Mi radimo najviše novih funkcionalisti na platformi, a najmanje smo plaćeni'', tvrdi Kojundžić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVA AFERA? Otkriveno tko je dobio unosan posao izrade platforme Cijepise. Pritom su se služili besplatnim alatom koji koriste i blogeri?

Kojundžić je odgovorio i na pitanje je li pri izradi platforme korišten besplatan alat WordPress koji najčešće koriste blogeri.

''Kada sam bio jedan od prva dva stručnjaka koji su napravile prve ozbiljne web stranice u Hrvatskoj 1994. i 1995. godine, sve se radilo liniju po liniju koda – ručno. Danas postoji WordPress koji je jedan od najpopularnijih alata za izradu web stranica i logično je da smo ga koristili. Bazirati cijenu nekog programskog proizvoda na cijeni alata s kojim se programira je besmisleno. Naime, danas su alati za programiranje uglavnom besplatni. Primjer vam je Microsoft Visual Studio Community koji je isto besplatan, za programiranje u Microsoft tehnologiji. Cijena programskog rješenja se bazira na broju sati koji se utroši na programiranje, testiranje i podršku, a ne na cijeni alata'', rekao je.

''Beroša sam prvi put vidio...''

Vinko Kojundžić je nam je otkrio u kakvom je odnosu s ministarstvom zdravstva Vilijem Berošm.

''Mi već više od 15 godina radimo u informatizaciji zdravstva. Imamo niz raznih programskih rješenja u zdravstvu u više zemalja. S Ministarstvom zdravstva smo surađivali i prije dolaska Beroša u Ministarstvo. Ministra Beroša sam prvi put u životu vidio u Ministarstvu zdravstva kada je tamo došao gdje smo mi već radili po ugovorima prije njega.

Cijela ova dirigirana hajka dolazi iz točno određenih krugova kojima smeta izrada novih funkcionalnosti programskih rješenja u relativno kratkom roku za male iznose. Diramo u nečije poslovne interese i sada se osjećaju ugroženo. Taj točno određeni prodavač magle se sad osjeća ugroženo i pokušava iz sjene manipulirati događajima i maknuti me. Ja sam tehnička osoba, znam svoju struku, radim u privatnoj tvrtki od 2004. godine. Preživio sam svakakve medijske hajke za koje je vrijeme pokazalo da su redom bile netočne i nigdje neću nestati'', zaključio je Kojundžić.

O svemu se oglasilo i Ministarstvo zdravstva. Tvrde da su tvrtke angažirane na platformi transparentno ugovorene otvorenim postupkom javne nabave.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti: 

"Slijedom niza medijskih objava o netransparentnosti i pogodovanju određenim dobavljačima koji su angažirani u izradi platforme CijepiSe, Ministarstvo zdravstva upućuje demanti kojim odbacuje sve tendenciozne napise o istom. Tvrtke Ericsson Nikola Tesla, In2 i Cuspis angažirane su kroz postojeće ugovore za informacijske podsustave CEZIH-a potpisane po provedenim otvorenim postupcima javne nabave. Komponente platforme CijepiSe su naručene iz stavke adaptivnih sati u sklopu postojećih ugovora.

Kako se platforma CijepiSe sastoji od većeg broja komponenti koje se stalno prilagođavaju situaciji s epidemijom, vrijednost ovog projekta se može izraziti na razini procijene od 4,467.515.63 kuna s uključenim PDV-om. Od toga, stavka u iznosu od 196.000 kuna koja je ugovorena s tvrtkom Cuspis do sada je jedina realizirana i plaćena, a odnosi se na web stranicu cijepise.zdravlje.hr koja je integrirana s servisom za provjeru statusa osigurane osobe.

Isplata ostalih stavki slijedit će prema dinamici realizacije pojedinih komponenti. Tvrtka Cuspis, kao i sve ostale navedene tvrtke, certificirani su proizvođači programske podrške koji na području informatizacije zdravstva kontinuirano rade već više od 15 godina. Slijedom toga, tvrtka Cuspis surađivala je s Ministarstvom zdravstva i prije mandata ministra Vilija Beroša te prije nego li je prof. Vili Beroš došao u sustav ministarstva.

Važno je naglasiti da svaki plan nabave ministarstva kao i registar ugovora javno su dostupni na stranici Ministarstva zdravstva pod kategorijom Pristup informacijama - Javna nabava. Slijedom toga, proces angažiranja dobavljača za platformu CijepiSe provodio se transparentno i u skladu s odredbama Zakona o javnoj nabavi Republike Hrvatske", navodi se u priopćenju Ministarstva. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene