Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

USKOK će uz ostalo biti nadležan i za kaznena djela utaje poreza i drugih davanja ako su povezana s kaznenim djelima organiziranog kriminala i korupcije, predložila je Vlada izmjenama Zakona o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.


‘Izmjene imaju samo tri članka, ali omogućit će još preciznije djelovanje USKOK-a’, kazao je na sjednici Vlade ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Predloženim izmjenama USKOK, uz već precizirane nadležnosti vezano za kaznena djela organiziranog kriminala i korupcije, dobiva i utaju poreza u tim slučajevima.

Vezani članci Uskok proširio istragu nad sucima iz Osijeka - 2 USKOK objavio detalje: Pokreće istragu protiv uhićenih sudaca i poduzetnika iz Osijeka te braće Mamić Premijer Andrej Plenković Plenković danima izbjegava novinare pa sa sjednice Vlade odgovorio Milanoviću: "Njegove su teze laž, ne postoji HDZ-ovo pravosuđe"

Bošnjaković je istaknuo kako se iz godine u godinu povećava broj osuđujućih presuda za kaznena djela organiziranog kriminala i korupcije. Premijerka Jadranka Kosor potkrepljuje to podatkom da je u drugoj polovici prošle godine broj osuđujućih presuda u tim kaznenim djelima povećan za 138 posto u odnosu na prethodno razdoblje.

Jamstva za zajam

Vlada je s današnje sjednice Saboru uputila i prijedlog zakona kojim bi se potvrdio ugovor o državnom jamstvu za zajam koji bi Europska banka za obnovu i razvoj dala za projekt modernizacije Luke Šibenik. Zajam EBRD-a bio bi 12 milijuna eura, na rok otplate od 15 godina uključujući četiri godine počeka.

Projekt modernizacije Luke Šibenik predviđa rekonstrukciju i izgradnju operativne obale, a s ciljem izgradnje suvremenog putničkog terminala. Vlada je izviještena i o pregovorima s BiH vezano za sklapanje sporazuma s tom državom o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja i priključnih graničnih dionica autoceste na koridoru V.c.
Taj će projekt dvije države financirati u podjednakim iznosima (50:50 posto), kazao je ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta. (Hina)