Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ARBITRAŽA O KOMPANIJI

Oglasila se Vlada o odluci švicarskog suda o Ini: "Nastavljamo s aktivnostima..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je reagirala na odluku švicarskog Saveznog suda kojom je odbacio zahtjev za reviziju u slučaju INA - MOL.

Stigla je reakcija Vlade RH na odluku švicarskog Saveznog suda kojom je sud odbacio zahtjev za reviziju u slučaju INA - MOL.

Odgovor prenosimo u cijelosti:

"Vlada Republike Hrvatske je danas od svojih pravnih zastupnika obaviještena o odluci švicarskog Saveznog vrhovnog suda od 23. rujna 2022. kojom nije prihvaćen zahtjev Hrvatske za revizijom pravorijeka donesenog 23. prosinca 2016. u arbitražnom postupku od strane Arbitražnog suda utemeljenog prema pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TRAKAVICA BEZ KRAJA Reakcije na presudu: ''Dok se Ivi Sanaderu sudilo zbog tri milijuna, u Ini se kradu milijarde''

Pročitajte i ovo Ilustracija Pala odluka Stigla odluka švicarskog suda o zahtjevu Hrvatske za reviziju arbitraže o Ini

Zahtjev za revizijom Arbitražnog pravorijeka iz 2016. godine u predmetu između Hrvatske i MOL-a podnesen je u veljači ove godine, a temeljem Presude Vrhovnog suda, kojom je postala pravomoćna presuda Županijskog suda u Zagrebu kojom su Ivo Sanader i Zsolt Tamas Hernádi proglašeni krivima zbog kaznenih djela primanja odnosno davanja mita. 

Vlada odluku prima na znanje i, kao što je i prethodno najavljeno, nastavlja s aktivnostima na promjeni modela korporativnog upravljanja u INA-i", poručili su iz Vlade.

Podsjetimo, švicarski Savezni vrhovni sud odlučio je da se neće ići u reviziju odluke iz 2016. godine.

Uz odbacivanje zahtjeva za reviziju, Savezno sudište odlučilo je i da tužitelj, Republika Hrvatska, mora platiti 200 tisuća franaka sudskih troškova, kao i 250 tisuća franaka troškova tuženika.

Hrvatska je 2016. godine izgubila proces protiv MOL-a oko Ine. Iz dijelova presude vidjelo se da je sud ključnog svjedoka Roberta Ježića i dokaznu snimku ocijenio nepouzdanima, a hrvatski sud pristranim.

Spor je pokrenut 2014. za mandata vlade Zorana Milanovića, a Hrvatska je tražila da se proglase ništetnim izmjene ugovora iz 2009. o upravljačkim pravima u Ini i glavni ugovor o plinskom poslovanju, koji su potpisani u vrijeme premijera Ive Sanadera.

Da zatraži reviziju ovog pravorijeka, Vlada je odlučila prošle godine na sjednici 30. prosinca, kada je ujedno i zaustavila pregovore s MOL-om oko kupoprodaje dionica Ine. Vlada je tada zadužila Ministarstvo gospodarstva da, u ime Republike Hrvatske, poduzme aktivnosti radi podnošenja revizije pred švicarskim Saveznim vrhovnim sudom.

Podnesak, odnosno zahtjev za reviziju podnesen je početkom veljače ove godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene