Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEDOSTAJE GOTOVO 400 NASTAVNIKA

Na brojne natječaje nema prijava, pa se u učionice vraćaju umirovljeni profesori? Ravnatelji srednjih škola: "To je vatrogasna mjera"

Aktualno Galerija Tea Prohaska Tea Prohaska Foto: DNEVNIK.hr Božo Pavičin Božo Pavičin Foto: DNEVNIK.hr Suzana Hitrec Suzana Hitrec Foto: DNEVNIK.hr Matematika i fizika: Ilustracija - 4 Matematika i fizika: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Matematika i fizika: Ilustracija - 3 Galerija 1/7 >>
Preuzeli bi ravnatelji škola i još dodatnog posla, samo da ne moraju tražiti nastavnike matematike i fizike ili zamjenu za te predmete u slučaju bolovanja. Kažu da je naći nekoga često ravno nemogućoj misiji. I ne samo za te predmete. Tu u priču dolaze umirovljenici, izvjestila je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

Kavica i portali, a onda i fizika, ali samo za njezin gušt. Profesorica Tea je u mirovini.

"Vratila bih se u redovnu nastavu isključivo kad bi trebalo mojoj školi", kaže Tea Prohaska, umirovljena profesorica fizike. Ali samo privremeno.

Upravo to je ideja ministarstva. Da umirovljenici ''uskaču''.

"Ako se nitko ne javi na natječaj koji je škola raspisala, da se onda može angažirati umirovljenog profesora koji zadovoljava uvjete natječaja na rok od godine dana", tumači Božo Pavičin, savjetnik ministra znanosti i obrazovanja.

To bi se omogućilo izmjenom zakona.

Naći zamjenu iz matematike i fizike gotovo je nemoguća misija, žale nam se ravnatelji.

Suzana Hitrec, predsjednica Udruge ravnatelja srednjih škola pojašnjava da postoje brojni natječaji, osobito zamjene na koje se nitko ne javlja.

"Niti studenti, pa čak ni drugih struka. Ovo je vatrogasna mjera, ali barem će riješiti jedan dio naše nastave", drži Hitrec.

Kratkoročno rješenje, ističe Stipić.

Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod kaže kako "u ovoj zemlji nitko ne razmišlja dugoročno kad je u pitanju obrazovanje".

"Mi uvijek gasimo požar, tako i ovaj pokušaj gašenja požara nema neku sjajnu perspektivu", mišljenja je Stipić.

Nedostaje 117 nastavnika fizike i 273 nastavnika matematike.

Polovica tih brojeva odnosi se na zamjene. Malo tko želi kratkoročno raditi kao zamjena.

Doris je još tijekom studija počela predavati matematiku. Ponude izvan školstva - pljušte.

Doris Kuterovac, profesorica matematike ističe kako ponuda ima i primamljive su, ali ovo je nešto što voli, zanimljivo je.

Ne bi otišla ni za veću plaću, naglašava da joj novac nije motivacija. U ovom trenu.

Ali mnogima jest. Ima umirovljenika koji će htjeti uskočiti. No, nije to samo dođi predavati. Treba misliti i na generacijski jaz, kaže profesorica Tea.

"Zamislite nekoga s tamo s 15 godina, govorim o srednjoj školi, i vas sa 65. Pa to je razlika nebo i zemlja u stavovima u pristupu, u svemu", kaže Tea Prohaska.

Ministarstvo se nada da će mamac od 600 eura ili četiri i pol tisuće kuna stipendije privući mlade na STEM studije. No, tko je primi, uvjetovat će mu se rad u nastavi.

Pročitajte i ovo Marko Movre Gost Dnevnika Nove TV Nagrađeni profesor otkriva koliko se radi u školama: "Dojam da mi ništa ne radimo i da smo uhljebi je nevjerojatno raširen"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čestitke Ovo su najbolji učitelji, profesori i nastavnici u Hrvatskoj: Pogledajte je li vaš među njima

"Da moraju onoliko godina koliko su primali stipendije, raditi u nastavi. Sad razmišljamo o modelu gdje će te osobe raditi, koliko kilometara udaljeno od svog prebivališta mogu radit. Ne možete nekog iz Zagreba dekretom poslat u Split", pojašnjava Božo Pavičin.

Je li to dobar smjer, pokazat će interes na natječaju za stipendije koji počinje za osam dana. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene