Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravosuđe na aparatima

Vlada službenicima neće platiti dane u štrajku? Dobronić želi razgovarati s Plenkovićem

Aktualno Galerija Iva Šušković, predsjednica sindikata državnih službenika Iva Šušković, predsjednica sindikata državnih službenika Foto: DNEVNIK.hr Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave Foto: DNEVNIK.hr Radovan Dobronić, predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić, predsjednik Vrhovnog suda Foto: DNEVNIK.hr Opreznim koracima prema neplaćanju - 1 Opreznim koracima prema neplaćanju - 1 Foto: DNEVNIK.hr +3 Opreznim koracima prema neplaćanju - 2 Galerija 1/8 >>
Dani provedeni u štrajku možda neće biti plaćeni službenicima na sudovima i u državnim odvjetništvima. U petak su najavili i prosvjed. S premijerom Andrejem Plenkovićem želi razgovarati i predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić.

Vlada razmišlja o možda i neplaćanju nekih budućih dana štrajka 5000 sudskih službenika.

"To je jedna od mogućnosti koju će Vlada svakako razmotriti u sljedećim danima, tjednima. Nije utvrđen datum", rekao je Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave.

Pročitajte i ovo Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik SDP-a Problemi pred izbore Hajdaš Dončić nakon košarice Možemo: "Hrvatsku, HDZ i korupciju su stavili u drugi plan". Otkrio i kandidata za premijera

O tome hoće li se broj ljudi u štrajku smanjiti ako Vlada prestane plaćati dane provedene u štrajku, Iva Šušković, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika Republike Hrvatske, je odgovorila: " Ne mislim s obzirom na to akumulirano nezadovoljstvo i s obzirom na razmišljanje članstva u ovom trenutku povrh svih ovih izjava koje svakodnevno bombardiraju i dodatno aktiviraju ljude da što dulje ustraju u tome, na Vladi je da odluči hoće li platiti ili neće oni su spremni na sve."

"Većina službenika koji su vrlo bitni ima plaću s kojom jedva može preživljavati to je sistemsko pitanje i mi smo dovedeni u situaciju da zbog tako niskih plaća više ne može sudbena vlast normalno funkcionirati", dodao je Radovan Dobronić, predsjednik Vrhovnog suda.

Vlada pristupa oprezno, želi da plaća po malo raste svima. Ne može dati šezdesetpostotnu povišicu onima s 500 eura plaće. Zato sada plaće svim javnim i državnim službenicima diže za 10 do 15 posto.

"To jesu i dalje male plaće, bez daljnjega od toga ne bježimo, ali oni postavljaju ultimatum Vladi odmah i sad žele 300 eura, mi smo rekli idemo sveobuhvatno i to radimo u dva koraka. Prvi korak je kroz ovaj dodatak, a drugi korak je kroz nove uredbe", napomenuo je Malenica.

Godinama je Vlada radila greške u koracima, upozoravao je predsjednik Vrhovnog suda.

Pročitajte i ovo Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture Potpredsjednik Vlade Kako će se regulirati robotaksiji - tko će biti kriv u slučaju nesreće? Butković dao zanimljiv odgovor

"Imat ćemo ogroman problem, na kraju je na taj problem izvršna vlast bila upozorena od strane mene i mog prethodnika još prije dvije ili tri godine", objasnio je Dobronić.

Predsjednik Vrhovnog suda sada traži sastanak s premijerom kako bi upozorio da nije više moguće ići u korak s Vladinom dinamikom. Službenici će u petak prekinuti štrajk, ali samo kako bi otišli na prosvjed na Markov trg.

Da su službenici u pravosuđu u najgorem položaju, smatra i glavna državna odvjetnica. Pa je zbog toga poslala pismo ministru pravosuđa. Kaže da njihove niske plaće za posljedicu imaju kronični nedostatak službenika i malu zainteresiranost za zapošljavanje, što bitno utječe na ažurnost i učinkovitost pravosuđa.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene