Pregled najznačajnijih događaja u tjednu za nama donosi Ivana Pezo Moskaljov.

Galerija


Glasni u borbi protiv klimatske krize, gotovo cijeli svijet izišao je na ulice. Markirali su i milijuni školaraca - svjesni globalne ekološke katastrofe. U prosvjedu je sudjelovala i Hrvatska. Dosta im je: planet na kojem žele što bolje i duže živjeti - odlučni su mijenjati.

Vezani članci Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik Nove TV) Virus i potres u tjednu koji je iza nas: Podrhtavanje je podsjetnik da su krhki i planovi za obnovu Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik Nove TV) HDZ-ovci su izmaknuli stolicu Milanu Bandiću, ali i sami započeli žestoki rat

Mijenjat će i država mirovinsku reformu. Neće tjerati generacije umirovljenika da rade do 67.. Sindikati neće povući više od 700.000 prikupljenih potpisa. Čekaju zakonsko rješenje i konačan potez Vlade.

"Ne možemo stati ni s čim što smo radili upravo zbog tog nepovjerenja!", kaže Krešimir Sever iz Inicijative 67 je previše.

Sada pušu i na hladno.

"Ono što smo mogli dobili na mostu, mogli bismo izgubiti na ćupriji!", kaže Vilim Ribić iz Inicijative.

"Ovdje se radi o kapitulaciji HDZ - ove Vlade!", smatra saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin.

"Nema tu nikakvog poraza, mislim da je ovo jako dobro za sve!", misli predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Politički lonac opasno kuha

Nakon preokreta koji stiže uoči izborne godine vladajući žele za isti stol sa sindikatima i poslodavcima.

"Znači da ćemo sigurno imati manje mirovine i da ćemo morati u svakom slučaju iznaći načina kako raditi više i učiniti mirovinske fondove izdašnijima", kaže Bernard Jakelić iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Izdašnim se svotama nada i više od 100 tisuća dužnika u švicarskom franku. Povrat preplaćenog novca mogu tražiti privatnim tužbama. U igri su milijarde.

Presudu Vrhovnog suda da su povrijedile kolektivne interese i prava korisnika kredita, banke ne čitaju na isti način. I još se ne predaju - spremaju odgovor.

Politički lonac opasno kuha tri mjeseca do predsjedničkih izbora. I ne propušta se prilika za poravnanje računa.

"A u samoj kampanji se predsjednica Kitarović može nastaviti skrivati ispod suknje ili šinjela HDZ-a, ne, i sa svojim šefovima kampanje", kaže predsjednički kandidat Zoran Milanović.

Kolinda Grabar-Kitarović taktizira i ne izjašnjava se. Ni sa službenog puta u Americi, a udarce prima i unutar stranke, koja ju podržava.

"Ne razmišljam ni o kakvim sabotažama, vjerujem da će, kako članovi HDZ-a, tako i oni koji cijene moj rad, izići na izbore, i dati svoj glas", smatra Kolinda Grabar Kitarović.

"Ne treba nikoga cipelariti"

Andrej Plenković sve je karte stavio na tu izbornu pobjedu. I postavio stroga pravila igre kako bi cijeli HDZ "puhao u jedra" predsjednici i ne kritizirao. Jer sve je nemirnije u HDZ-ovim vodama.

"Mislim da ne treba nikoga cipelarit' - svaki član je važan!", smatra saborski zastupnik HDZ-a Davor Ivo Stier.

Šuška o onima koji su kontra, unatoč Plenkovićevu naputku o zbijanju redova. Tko će uz koga, pitanja je tjedna.

"Povuć' desnu ručku i nadesno!", kaže Stevo Cujel, saborski zastupnik HDZ-a.

A desno krilo stranke ponovno narušava Plenkovićev autoritet i zadaje glavobolju. Vukovarski gradonačelnik nezadovoljan je suđenjem branitelju Marijanu Živkoviću, ali i neprocesuiranjem ratnih zločina. Opet bi s braniteljima mogao na ulice.

Više o događajima koji su obilježili protekli tjedan možete pogledati u video prilogu.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr