Podići stambeni kredit i banci vratiti manje nego što ste posudili zvuči nevjerojatno, ali je zaista moguće.

Galerija


Jedna danska banka ove je godine građanima ponudila stambene kredite uz negativnu kamatu, a isto najavljuju i neke njemačke banke.

Vezani članci Energetska obnova javnih zgrada (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Energetska obnova javnih zgrada uz kredite s minimalnom kamatom od 0,1 posto Goran Aleksić (Dnevnik.hr) U četvrtak bi se mogla dogoditi velika stvar za mnoge korisnike kredita: "Ako me kolege ne podrže, smatrat ću ih lažovima!"

Mladim hrvatskim obiteljima to se čini jednostavno predobro da bi bilo istinito.

"Mislim da je to nezamislivo u Hrvatskoj u idućih sto godina, a kamoli ranije", kaže Antonio.

Danski primjer izgleda otprilike ovako. Ako biste posudili 100 tisuća eura za kupnju nekretnine na rok od deset godina, kamata bi iznosila - 0,50 %. Rata bi bila 6 tisuća i pedeset kuna, a banci biste nakon deset godina vratili 97,5 tisuća eura - 2500 eura manje nego što ste posudili.

"Trenutačno je jako puno sredstava na tržištu i banke ga moraju na neki način plasirati jer im je postalo preskupo držati ta sredstva u okviru banaka. Tu su i nekakve dodatne naknade i provizije i slično što se naplaćuje klijentu, gdje će onda banka donekle vratiti svoj trošak“, kaže kreditni posrednik Hrvoje Travnikar.

No uz negativne kamate na kredit idu i negativne kamate za štediše, koji onda gube novac. Saborski zastupnik i profesor ekonomije Ivan Lovrinović tvrdi da je to moguće i poželjno i u Hrvatskoj na kratko vrijeme od godinu dana.

„Hrvatska narodna banka morala bi nametnuti negativnu stopu bankama, banke će onda nametnuti građanima koji štede i to će se onda dalje u tom smjeru odvijati. Svaki dan u prosjeku sve hrvatske banke na svojim računima kod Hrvatske narodne banke drže više od 40 milijardi kuna neuposlenog novca“, kaže Lovrinović.

Guverner HNB-a Boris Vujčić prije nekoliko dana poručio je da su negativne kamate pitanje politike banaka, a čelnik Udruge banaka da Hrvatskoj takvo nešto nije potrebno.
 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr