Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predobro da bi bilo istinito?

Podići kredit i banci vratiti manje nego što ste posudili? Provjerili smo je li to moguće u Hrvatskoj

Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Banka (Foto: Davor Puklavec/24sata) Banka (Foto: Davor Puklavec/24sata) Foto: Davor Puklavec/24sata +0 Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Podići stambeni kredit i banci vratiti manje nego što ste posudili zvuči nevjerojatno, ali je zaista moguće.

Jedna danska banka ove je godine građanima ponudila stambene kredite uz negativnu kamatu, a isto najavljuju i neke njemačke banke.

Pročitajte i ovo Cijene stanova - 5 Oporba ima rješenje? U Hrvatskoj 400.000 praznih stanova, a cijene nikad više: Dnevnik Nove TV doznaje koliko su porasle u posljednje dvije godine Banke ponudile kamate za APN kredite - 1 Prijave od 28. rujna Novi krug stambenih subvencija donosi niže kamatne stope. Financijski savjetnik: "Kamata može biti još manja, no klijenti moraju biti oprezni"

Mladim hrvatskim obiteljima to se čini jednostavno predobro da bi bilo istinito.

"Mislim da je to nezamislivo u Hrvatskoj u idućih sto godina, a kamoli ranije", kaže Antonio.

Danski primjer izgleda otprilike ovako. Ako biste posudili 100 tisuća eura za kupnju nekretnine na rok od deset godina, kamata bi iznosila - 0,50 %. Rata bi bila 6 tisuća i pedeset kuna, a banci biste nakon deset godina vratili 97,5 tisuća eura - 2500 eura manje nego što ste posudili.

"Trenutačno je jako puno sredstava na tržištu i banke ga moraju na neki način plasirati jer im je postalo preskupo držati ta sredstva u okviru banaka. Tu su i nekakve dodatne naknade i provizije i slično što se naplaćuje klijentu, gdje će onda banka donekle vratiti svoj trošak“, kaže kreditni posrednik Hrvoje Travnikar.

No uz negativne kamate na kredit idu i negativne kamate za štediše, koji onda gube novac. Saborski zastupnik i profesor ekonomije Ivan Lovrinović tvrdi da je to moguće i poželjno i u Hrvatskoj na kratko vrijeme od godinu dana.

„Hrvatska narodna banka morala bi nametnuti negativnu stopu bankama, banke će onda nametnuti građanima koji štede i to će se onda dalje u tom smjeru odvijati. Svaki dan u prosjeku sve hrvatske banke na svojim računima kod Hrvatske narodne banke drže više od 40 milijardi kuna neuposlenog novca“, kaže Lovrinović.

Guverner HNB-a Boris Vujčić prije nekoliko dana poručio je da su negativne kamate pitanje politike banaka, a čelnik Udruge banaka da Hrvatskoj takvo nešto nije potrebno.
 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene