Krešimir Sever razgovarao je s Mislavom Bagom o Vladinom prihvaćanju prijedloga inicijative "67 je previše".

Galerija


Premijer Andrej Plenković poručio je u četvrtak na sjednici Vlade kako će u potpunosti preuzeti prijedloge inicijative "67 je previše" i Hrvatskom saboru uputiti prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju.

Vezani članci Testiranje na koronavirus i Davor Božinović, ilustracija Stožer donosi nove mjere za Dalmaciju: Ministar dao naslutiti o čemu se radi, najavio objavu detalja Cijepljenje, ilustracija Dječja paraliza, hripavac, zaušnjaci...: "Prije nego što odluku donesete na temelju argumenata 'stručnjaka' s diplomom internetskog pretraživača, uzmite u obzir i ovo"

O toj temi sa sindikalnim čelnikom Krešimirom Severom razgovaro je Mislav Bago.

Potpisi su u Saboru, Vlada ima 60 dana da promijeni cijeli paket mirovinske reforme i udovolji sindikatima. Da li ste spremni povući vaše potpise?

Nemamo ni pravo povući potpise. Kad smo ih predali u Sabor oni su i dalje pod ovlastima Sabora, on dalje odlučuje o referendumu - da ili ne.

U kojim uvjetima ste ih spremni povući?

Ni u kojim, jer ih ne možemo povlačiti. Jedino možemo razgovarati o svojim daljnjim aktivnostima, ako se nešto dogodi. Ako je ovo kupovanje vremena, onda je to nešto drugo.

Ako Vlada promijeni sve, kako ste vi to željeli, ima li onda svrhe ići na referendum?

U tom slučaju ćemo donijeti odluku, naime, ako to Vlada napravi na vrijeme, onda ćemo mi u skladu s time reagirati. O tome nitko od nas danas ne može govoriti, bez dogovora s drugom stranom. Zbog toga se i nalazimo sutra ujutro, i organizacijski odbor i čelništvo sindikalnih središnjica, kada ćemo donijeti konačnu odluku o tome kako i na koji način ćemo se ponašati. Pogotovo jer nam je povjerenje u razne Vlade, pa i ovu, drastično srušeno.

Spremni ste razgovarati, ali neka Vlada učini prvi korak?

Čak ni ne možemo razgovarati. Vladini su koraci svi u cjelini kod njih, a naš je jedino hoćemo li na kraju toga pozvati ljude na prosvjed ili nećemo. To je jedino što mi možemo napraviti.

Ima li onda svrhe za prosvjedima ako se prihvati sve što ste vi htjeli?

O tome ćemo odluku donijeti sutra i u podne na konferenciji za novinare to priopćiti javnosti.

Znači tek za 60 dana ćemo biti pametniji hoćete li ići na prosvjede ili nećete?

Mi želimo vjerovati i puno manje, jer ako Vlada kupuje vrijeme, onda smo na ulici i puno prije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr