Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vlada preživjela pokušaj smjene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon cjelodnevne rasprave u Hrvatskom saboru, večeras nakon 23 sata odbijen je prijedlog HNS-a i SDP-a o iskazivanju nepovjerenja Vladi zbog korupcijskog skandala u Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP).

Za smjenu Vlade glasovalo je 37 zastupnika HNS-a, SDP-a i IDS-a, a tome se usprotivilo 70 zastupnika HDZ-a i njihovih partnera, dok ih je suzdržanih bilo šest, među njima i zastupnici HSP-a.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura"

>> Letica: Atentat na predsjednika Vlade

>> Sabor: Zastupnici se 'počastili' karikaturama

Jozo Radoš (HNS) je u raspravi prije glasovanja ocijenio da HFP slovi za najomraženiju instituciju u državi zbog zla nanesenog u privatizaciji te dodao da su se i pod takvim imidžom neki ljudi usudili raditi to što su radili.

"Nisu se bojali ministara i to nam govori kakvo je stanje u državi", naveo je Radoš i pitao što je tek u drugim institucijama.

"Živimo u društvu gdje se ulazi iz afere u aferu: Brodosplit,
Liburnija, HAC, Sunčani Hvar, Pliva, Shimatzu", ustvrdio je Antun Kapraljević (HNS) i naveo da je današnja rasprava HDZ-a izraz bahatosti jer ne želi priznati da postoji politička odgovornost.

Ustvrdio je da će HDZ-ovci uvijek opravdati "svoje koji kradu", što je predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks ocijenio neprimjerenim i dao mu opomenu.

Slavko Linić (SDP) rekao je da su svi odgovori na pitanja postoji li odgovornost Vlade i ministara potvrdni i vezani uz aferu Maestro, no da je poruka iz HDZ-a kako su svi političari prljavi i lopovi.

Goran Jandroković (HDZ) nazvao je cinizmom što Linić govori o političkoj odgovornosti, a kumovao je stečaju "Viktora Lenca".

"Sačuvali smo tvrtku koju ste vi htjeli prodati", nastavio je
ministar financija Ivan Šuker poručivši zastupnicima SDP-a i HNS-a: "Dajte nam mira da se obračunamo s kriminalom".

Vesna Pusić (HNS) ocijenila je u završnoj riječi da je Šuker "okrenuo pilu naopako" i ustvrdila kako su sigurni da ministri nisu odgovorno obavljali svoj posao.

"Po prvi puta u povijesti parlamentarizma ministri se brane
neznanjem", rekla je Pusić i dodala kako je, koliko god se to pokušalo osujetiti, politička odgovornost stavljena na dnevni red.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene