Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska je Vlada danas predložila zakonske izmjene prema kojima državni dužnosnici više ne bi mogli biti članovi nadzornih odbora javnih poduzeća.


Ti bi se članovi birali natječajem. Vlada je odlučila i prepoloviti iznose naknada koje se dodjeljuju športašima za osvojene nagrade na olimpijskim igrama, svjetskim i europskim prvenstvima. Vlada je odlučila i da će ustupiti prijevode na hrvatski jezik pravne stečevine EU zainteresiranim državama jugoistočne Europe. Hrvatska je definitivno na kraju puta i vjerujem da ćemo 2010. završiti pregovore s EU, istaknula je premijerka Jadranka Kosor koja odluku o ustupanju prijevoda zemljama koje za to iskažu interes ocjenjuje dobrom i važnom porukom o dobrosusjedstvu i zajedničkoj europskoj perspektivi.

Vezani članci Ivana Brkić Tomljenović: Oporavak gospodarstva - 5 Proučili smo što Vlada planira s novcem iz EU: Obećali otvoriti sto tisuća radnih mjesta, ono što predviđaju za obnovu od potresa tek je kap u moru Cjepivo AstraZenece protiv koronavirusa Premijer Plenković o problemu s isporukom AstraZenece: "Manjak nastojimo kompenzirati nabavom drugih cjepiva"

Kroz izmjene triju zakona - o sprečavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti, o obvezama i pravima državnih dužnosnika, te o postupku primopredaje vlasti, Vlada realizira svoju raniju najavu da će dužnosnike u nadzornim odborima zamijeniti stručnjaci koji će se birati na javnim natječajima. Iznimno bi dužnosnici mogli biti članovi u najviše do dva upravna vijeća ustanova, odnosno nadzorna odbora izvanproračunskih fondova koji su od posebnog državnog interesa. Premijerka Jadranka Kosor podsjetila je da je zatražila pregled menadžerskih ugovora i ostalih povlastica u javnim poduzećima. To se analizira, već na prvi pogled vidi se šarolikost, rekla je Kosor najavljujući kako bi tijekom siječnja trebala biti gotova ta analiza na temelju koje bi se mogle donijeti i određene odluke.

Vlada je danas donijela i Uredbu o kriterijima za dodjeljivanje državnih nagrada za vrhunska športska postignuća prema kojoj će, kaže ministar obrazovanja, znanosti športa Radovan Fuchs, iznosi tih naknada biti smanjeni za 50 posto. Odluku o nagradama prilagođavamo vremenu u kojem živimo, usklađujemo s trenutkom u kojem jesmo, ističe premijerka, a ministar Fuchs dodaje da smo tim smanjenjem u rangu ostalih europskih zemalja. Planirana sredstva u proračunu za 2010. bit će apsolutno dostatna, a ne da kao do sada 80 posto novca osiguravamo iz tekuće pričuve, a da je proračunska stavka za te nagrade bila dovoljna za tek 20-ak posto nagrada, rekao je. Mijenja se i odredba o podnošenju zahtjeva za nagradu, do sada su to bili klubovi, savezi i slično uz mišljenje Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog paraolimpijskog odbora, Hrvatskog športskog saveza slijepih, a po novome će prijedlog moći dati samo te tri krovne športske organizacije. Novost je, dodaje Fuchs, i da će se nagrada za rušenje nacionalnog ili svjetskog rekorda davati jednom godišnje, a ne kao do sada za svako poboljšanje rekorda.