Obavijesti Video Pretražite Navigacija
oglasili se poslodavci i sindikati

Vlada povukla prijedlog izmjena Zakona o radu, nastavit će dijalog s partnerima

Vlada je na telefonskoj sjednici u utorak donijela odluku da se iz procedure povuku izmjene Zakona o radu i još niz zakona.

Vlada je jučer, 15. listopada 2019. godine, održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela odluku da se iz procedure u Hrvatskome saboru povuku sljedeći zakonski prijedlozi:

1. Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu, s Konačnim prijedlogom zakona

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Davor Majetić očekuju i nove poteze HUP pohvalio mjere za spas gospodarstva, ali upozorava Vladu što se ne smije dogoditi

2. Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državnim službenicima, s Konačnim prijedlogom zakona

3. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, s Konačnim prijedlogom zakona

4. Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zdravstvenoj zaštiti, s Konačnim prijedlogom zakona

5. Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, s Konačnim prijedlogom zakona

6. Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, s Konačnim prijedlogom zakona

Vlada će navedene zakonske prijedloge dodatno razmotriti sa socijalnim partnerima te ih potom uputiti u redovnu proceduru, poručili su iz Banskih dvora.

Oglasili se i poslodavci

Hrvatska udruga poslodavaca jutros je odgodila najavljenu konferenciju za novinare.

''Konferenciju odgađamo jer smo dobili najavu iz Vlade RH da će povući iz daljnje procedure, odnosno glasanja u Saboru prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) kojim se definira mogućnost produljenja rada na još tri godine nakon ispunjenja uvjeta za mirovinu sa 65 godina. Navedeni prijedlog izmjene ZOR-a bio je dio paketa zakona vezanih za mirovinsku reformu te nam je ujedno najavljeno da će se kroz socijalni dijalog razgovarati o nužnim poboljšanjima radnog zakonodavstva'', poručili su.

SSSH pozdravlja povlačenje izmjena šest mirovinsko-radnih zakona

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pozdravio je u srijedu odluku Vlade o povlačenju šest mirovinsko-radnih zakona iz hitne procedure, kao i najavu da će te zakonske prijedloge Vlada dodatno razmotriti sa socijalnim partnerima i potom ih uputiti u redovnu proceduru.

Komentirajući povlačenje paketa zakona vezanih za produljenje radnoga vijeka, predsjednik Nezavisnih sindikata Krešimir Sever ističe da je Vlada to učinila pod utjecajem poslodavaca, iako su i sindikati smatrali da je potrebno provesti raspravu o tom zakonskom paketu kako bi se sagledao njihov utjecaj.

Simptomatično mu je da su o povlačenju zakona prvi doznali poslodavci, jer je HUP jutros o tome izvijestio javnost, dok sindikati o tom potezu Vlade nisu bili obavješteni. Poslodavci su, kaže, postigli dogovor o tome iza kulisa, bez sindikata.

Sever očekuje da će poslodavci vjerojatno pokušati sada postići i neke druge izmjene u Zakona o radu, koje ih već godinama "žuljaju", poput pitanja radnog vrijeme, otpremnina i olakšavanja otpuštanja radnika, ali sindikati to neće prihvatiti.

Podsjeća da su u hitnoj proceduri ostale izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, a ako i one budu povučene sindikati će organizirati prosvjede na ulicama jer je upravo u izmjenama tog zakona vraćanje granice​ za starosnu mirovinu sa 67 na 65 godina života, što je bio glavni zahtjev referendumske inicijative "67 je previše", koja je za to prikupila više od 700.000 potpisa. (L.R., Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene