Vlada je na telefonskoj sjednici u utorak donijela odluku da se iz procedure povuku izmjene Zakona o radu i još niz zakona.


Vlada je jučer, 15. listopada 2019. godine, održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela odluku da se iz procedure u Hrvatskome saboru povuku sljedeći zakonski prijedlozi:

1. Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu, s Konačnim prijedlogom zakona

Vezani članci Mihael Furjan Mihael Furjan iz Plive novi je predsjednik HUP-a: "Vjerujem u HUP kao najveću snagu hrvatskog gospodarstva" Andrej Plenković Od ponedjeljka se otvaraju terase kafića, dopušteni treninzi u zatvorenom: "Ako se situacija pogorša, mjere se uvijek mogu i pooštriti"

2. Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državnim službenicima, s Konačnim prijedlogom zakona

3. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, s Konačnim prijedlogom zakona

4. Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zdravstvenoj zaštiti, s Konačnim prijedlogom zakona

5. Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, s Konačnim prijedlogom zakona

6. Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, s Konačnim prijedlogom zakona

Vlada će navedene zakonske prijedloge dodatno razmotriti sa socijalnim partnerima te ih potom uputiti u redovnu proceduru, poručili su iz Banskih dvora.

Oglasili se i poslodavci

Hrvatska udruga poslodavaca jutros je odgodila najavljenu konferenciju za novinare.

''Konferenciju odgađamo jer smo dobili najavu iz Vlade RH da će povući iz daljnje procedure, odnosno glasanja u Saboru prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) kojim se definira mogućnost produljenja rada na još tri godine nakon ispunjenja uvjeta za mirovinu sa 65 godina. Navedeni prijedlog izmjene ZOR-a bio je dio paketa zakona vezanih za mirovinsku reformu te nam je ujedno najavljeno da će se kroz socijalni dijalog razgovarati o nužnim poboljšanjima radnog zakonodavstva'', poručili su.

SSSH pozdravlja povlačenje izmjena šest mirovinsko-radnih zakona

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pozdravio je u srijedu odluku Vlade o povlačenju šest mirovinsko-radnih zakona iz hitne procedure, kao i najavu da će te zakonske prijedloge Vlada dodatno razmotriti sa socijalnim partnerima i potom ih uputiti u redovnu proceduru.

Komentirajući povlačenje paketa zakona vezanih za produljenje radnoga vijeka, predsjednik Nezavisnih sindikata Krešimir Sever ističe da je Vlada to učinila pod utjecajem poslodavaca, iako su i sindikati smatrali da je potrebno provesti raspravu o tom zakonskom paketu kako bi se sagledao njihov utjecaj.

Simptomatično mu je da su o povlačenju zakona prvi doznali poslodavci, jer je HUP jutros o tome izvijestio javnost, dok sindikati o tom potezu Vlade nisu bili obavješteni. Poslodavci su, kaže, postigli dogovor o tome iza kulisa, bez sindikata.

Sever očekuje da će poslodavci vjerojatno pokušati sada postići i neke druge izmjene u Zakona o radu, koje ih već godinama "žuljaju", poput pitanja radnog vrijeme, otpremnina i olakšavanja otpuštanja radnika, ali sindikati to neće prihvatiti.

Podsjeća da su u hitnoj proceduri ostale izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, a ako i one budu povučene sindikati će organizirati prosvjede na ulicama jer je upravo u izmjenama tog zakona vraćanje granice​ za starosnu mirovinu sa 67 na 65 godina života, što je bio glavni zahtjev referendumske inicijative "67 je previše", koja je za to prikupila više od 700.000 potpisa. (L.R., Hina)