Hrvatska ratna mornarica nedavno je spasila Britanku koja je, izvjestili su tada, pala s kruzera. No, prema pisanju britanskih medija, čini se kako je ona ipak svjesno skočila s broda.

Galerija Mario Jurič i pročelnik HGSS-a o neodgovornom ponašanju turista (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Mario Jurič i pročelnik HGSS-a o neodgovornom ponašanju turista (Foto: Dnevnik.hr) - 1

U potragu i njezino spašavanje bili su uključeni i brod ratne mornarice, zrakoplov te još nekoliko brodova. A troškovi - nisu mali.

Vezani članci Marija Miholjek, voditeljica Nove TV Što Hrvati misle o radu nedjeljom? Jesu li za ili protiv? Dnevnik Nove TV donosi ekskluzivno istraživanje Videozid: Istraživanje, građani o ratu Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV: Što Hrvati misle o ratu u Ukrajini?

Traganje i spašavanje ljudskih života na moru dio je opisa poslova djelatnika lučkih kapetanija, za koje se ne naplaćuje naknada od spašenih osoba. Izuzetak su slučajevi onečišćenja mora, a u kojima troškove intervencije i sanacije od onečišćenja snosi brodar kad se za to kroz istragu utvrdi odgovornost brodovlasnika, odnosno brodara.

Međunarodno pomorsko pravo koje uređuje spašavanje imovine i osoba propisuje da spašavatelj može tražiti naknadu za spašenu imovinu, ali ne i osobe. Podaci o troškovima spasilačke akcije se prikupljaju, te će oni biti utvrđeni tijekom ovog tjedna, poručili su iz ministarstva.

Iz Splita se za Dnevnik Nove TV javio reporter Mario Jurič koji je kazao kako su troškovi spašavanja svake godine sve veći, a mogućnost naplate razmatra Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Primjerice, u nacionalnim parkovima, parkovima prirode i drugim turističkim područjima. Njegov je gost bio pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić, koji smatra da država ne bi smjela ništa naplaćivati jer je to stvar tržišta.

"Ali ona mora otvoriti tržište osiguranja da takve usluge budu naplative", rekao je Prizmić naglašavajući kako su ovakve akcije iscrpljujuće i za spašavatelje. "U mnogim tim opasnostima smo i mi uronjeni u opasnost i u tom je trenutku zadnja stvar o kojoj razmišljamo treba li to nekome naplatiti ili ne. Naš prioritetni zadatak je kako čovjeku pomoći i kako ga spasiti. To nije samo moralno pitanje nego i suštinsko pitanje", zaključio je Prizmić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju