Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Toplo-hladni odnosi

Orban u Hrvatskoj: Prvi posjet u sedam godina popraćen neriješenim pitanjima i zategnutom atmosferom

Predsjednik Viktor Orban (Foto: Dnevnik.hr)
Predsjednik Viktor Orban (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Predsjednik Viktor Orban (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Mađarski premijer Viktor Orban u ponedjeljak stiže u posjet Hrvatskoj. Sudjelovat će na sastanku na vrhu Srednjoeuropske inicijative, ali će održati i sastanke s državnim vrhom. U toplo-hladnim odnosima dviju zemalja, tema je puno.

Izravan, bez dlake na jeziku i svojeglavi premijer Mađarske Viktor Orban stiže u Zagreb. Sastat će se s hrvatskim premijerom i predsjednicom.

''Predsjednica Republike Hrvatske zalaže se za dobrosusjedske odnose i jačanje sveukupne suradnje sa svim susjednim državama. U tom duhu pozdravljaju se i pomaci u odnosima s Mađarskom do kojih dolazi snažnijim dijalogom između dviju Vlada na najvišim razinama. Jedino se u takvom ozračju i mogu rješavati pojedina otvorena pitanja", priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Zbog INE i MOL-a godinama zategnuti odnosi dviju zemalja, naglo su se poboljšali nakon rujanskog glasovanja u Europskom parlamentu. Odlučivalo se o ukidanju glasačkih prava Mađarskoj jer krši europske vrijednosti, a HDZ-ovi europarlamentarci redom su glasovali protiv. Viktor Orban zahvalio je ukidanjem blokade za ulazak Hrvatske u OECD - Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj, a onda su odnosi naglo zahladili. Hrvatska ponovno traži uhićenje predsjednika MOL-a Zsolta Hernadija.

''Ne može se pronaći rješenje ako se ne razgovara. Zato i ja ovaj posjet Predsjednika vlade Mađarske Hrvatskoj i susrete sa predsjednicom Republike i predsjednikom Vlade pozdravljam", rekao je Miro Kovač, predsjednik saborskog Odbora za vanjske poslove.

Za razliku od vladajućih, oporba od ovih razgovora za Hrvatsku ne očekuje ništa.

''Odnosi s Mađarskom su složeni. To je jedna stvar. I druga stvar, da li će Hrvatska izvući deblji kraj u susretu s Mađarskom, na žalost zbog nedjelovanja ove Vlade, zbog toga što smo propustili djelovati kad je bilo vrijeme, hoće", komentirao je Davor Bernardić.

Odnosi Mađarske i Hrvatske na najnižim granama bili su u vrijeme vlade Zorana Milanovića i migrantske krize. U odnosu na tada su se poboljšali, ali najnovija događanja pokazuju kako su još uvijek daleko od sjajnih. Velike pomake tijekom Orbanova posjeta Zagrebu stoga je teško očekivati.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović, urednice vanjske politike Dnevnika Nove TV Analiza Ivane Petrović Srbija politički mobingira Hrvatsku: "Ovo je predstava, šira rusko-srpska igranka" Orban opet ljutit (Foto: Dnevnik.hr) - 3 "Niste džentlmeni!" Orban bjesni na Hrvatsku zbog Hernadija: "Naši će se odnosi pogoršati!"

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene