Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Niste džentlmeni!"

Orban bjesni na Hrvatsku zbog Hernadija: "Naši će se odnosi pogoršati!"

Orban opet ljutit (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Orban opet ljutit (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Orban opet ljutit (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Orban opet ljutit (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Orban opet ljutit (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Orban opet ljutit (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Orban opet ljutit (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Orban opet ljutit (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Orban opet ljutit (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
I kad se učinilo da su se hrvatsko-mađarski odnosi koliko toliko izgladili - opet problemi! Mađarski premijer Orban naljutio se na Hrvatsku! A razlog ljutnje opet je šef mađarskog MOL-a Zsolt Hernandi.

Ime Zsolta Hernadija na crvenoj tjeralici - razbjesnilo je mađarskog premijera Orbana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon tri mjeseca Mađari za 7 dana Zagrebu daju odgovor - prodajemo ili ostajemo u INI Slika nije dostupna Arbitražna tužba Hrvatska tuži MOL: 'Podmitili su Sanadera, ugovore iz 2009. treba raskinuti!'

Hrvatska se nije ponijela džentlmenski, rekao je za mađarske medije, jer su Mađari hrvatskoj odblokirali ulazak u članstvo u OE-CeDe.

"Samo dobre vibracije, molim vas. Očekujemo premijera Orbana trećeg sljedećeg mjeseca ovdje u Hrvatskoj", kratko je komentirao Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike. 

Da se Hernadija vrati na tjeralicu - Hrvatska je tražila još u kolovozu. A odluku je donio interpol.

Mađarska Vlada smiruje tenzije i pojašnjava kako situaciju oko MOL-a premijer Orban doživljava kao čisto poslovnu razinu. Što očito ne misle i za hrvatsku stranu.

"Ako podignemo problem MOL-a na razinu hrvatsko-mađarskog međudržavnog odnosa, to će opravdati snažnije djelovanje mađarske države i to će jako pogoršati hrvatsko-mađarske odnose", oštro je rekao Orban. 

Usprkos tenzijama, poručuju, neće dizati problem na međudržavnu razinu. Orban će, kažu, poštivati odluku međunarodnih sudova.

U Vladi nisu upoznati s Orbanovom ljutnjom

"Što se tiče povrata imena gospodina Hernadija na Interpolovu tjeralicu, o njoj ne bih špekulirao, to je čisto i isključivo samo pravosudno pitanje" rekao je Darko Horvat, ministar gospodarstva dok je ministar Bošnjaković komentirao kako je "postupak potpuno redovan, sve institucije donijele su odluke sukladno međunarodnim aktima."

Bivšeg ministra Paninića ovakva mađarska reakcija ne čudi.

"Meni je ministar vanjskih poslova potvrdio da je pitanje Hernadia alfa i omega razgovora sa Hrvatskom. Sve je bilo uvjetovano odustajanjem od njegova progona."

Zbog slučaja INA-MOL odnosi dviju zemalja već su dulje zategnuti. Prije dvije godine premijer je odlučio - INU će vratiti u Hrvatske ruke.

"Odluku oko INE očekujemo u sljedećim mjesecima. Svaki takav posao mora biti odrađen kako treba, puno bolje da se dulje radi i da analiza bude kvalitetna nego da se odradi u kratkom vremenskom razdoblju i bude manjkava", rekao je Ćorić. 

"Netko tko dolazi iz politike, njemu je vrijeme uvijek neodređeno. Da je to bila privatna kompanija već bi se utvrdila i dubinska analiza, vrijednosti i izvor sredstava. Vidjeli ste prijedlog proračuna tamo ne stoji stavka iz koje bi se moglo krenuti u kupnju hrvatskog udjela, a nismo više čuli ni o jednom strateškom partneru", komentirao je Panenić. 

Iz Orbanova ureda su nam potvrdili da dolazi na summit u Hrvatsku. Bit će tu puno tema za razgovor.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene