Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Nacionalnog programa suzbijanja korupcije na današnjoj je sjednici jednoglasno prihvatilo izvješće o provedbi antikorupcijske strategije koje je predstavila ministrica pravosuđa Ana Lovrin, ali i izrazili nezadovoljstvo brojem procesuiranih predmeta.


Vijeće je nezadovoljno ostvarenim rezultatima u borbi s korupcijom jer je, kako je istaknuto, broj pravomoćnih presuda temeljem pokrenutih istraga apsolutno nedostatan za uvjerljivu borbu s korupcijom.

Vezani članci Slika nije dostupna Špirić i Dodik najavili ostavke Slika nije dostupna Ožbolt: HDZ ne želi provesti antikorupcijsku strategiju

Stoga je Vijeće predložilo da se u što skorijem roku održi zajednička sjednica s predstavnicima policije i sudstva, te USKOK-a s ciljem pronalaženja rješenja za ubrzanje završavanja započetih procesa.

Vijeće apsolutno podržava akciju Indeks, kao i sve druge započete antikorupcijske akcije, ali naglašava kako će sve one imati smisla samo ako se u najkraćem mogućem roku donesu pravomoćne presude.

Većinom glasova predloženo je ministru zdravstva i ministru obrazovanja da što prije na svim sveučilištima, te zdravstvenim ustanovama i bolnicama osnuju posebna antikorupcijska tijela koja bi rješavala sve pritužbe vezane uz korupciju.

Govoreći o akciji Indeks, ministrica Lovrin naglasila je kako akcija još traje, te da institucije rade svoj posao.

Naglasila je kako se akciju ne bi trebalo obezvrjeđivati pričama o velikim i malim ribama, te o maloj ostvarenoj imovinskoj koristi uključenih u korupciju, ukazujući na to koliku opasnost za hrvatsko društvo predstavlja korupcija na sveučilištu.

Nije tu važna ostvarena imovinska korist i akcija Indeks nadilazi tu dimenziju, već je važno opasnost koju takva korupcija predstavlja za hrvatsko društvo, kazala je Lovrin.

Članovi Vijeća u raspravi su naglasili kako je u akciji Indeks trebalo biti manje bljeskanja fotoaparata, a postavljeno je i pitanje kako to da je jedan medij znao za početak akcije.

Mediji su trebali voditi računa o načinu izvještavanja jer se ovako stekao dojam da se radi o namještenom spektaklu, a također je u pitanje doveden i princip nedužnosti dok se nekome ne dokaže krivnja, upozorio je profesor Željko Horvatić.

Ingrid Antičević-Marinović (SDP) upitala je hoće li ta akcija diplomirati, te ustvrdila kako će "previše flasheva fotoaparata dovesti do toga da akcija kasnije bolje upadne u mrak".

Antičević-Marinović pritom je upozorila kako je potrebno da se odgovorni uhvate u koštac i s političkom korupcijom jer, rekla je, ima političara koje nikada nitko nije vidio na fakultetima, a imaju diplome. Prekasno je za kazneno gonjenje, ali bi trebalo preispitati te diplome, rekla je i ustvrdila kako dosad nije objavljen niti jedan slučaj korupcije na političkoj razini.