Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Velika gužva u zračnom prostoru iznad riječkog bazena Kantrida. Piloti akrobati zadivljenim građanima pokazali su svoje vratolomne vještine, a s njima je letjela i naša ekipa.


Besplatno uživanje u zračnim vratolomijama, a kao bonus kupanje. Upravo to su danas Zajednica tehničke kulture Rijeka i Zrakoplovno društvo Krila Kvarnera darovali svojim sugrađanima kao uvod u proslavu dana Sv. Vida, zaštitnika grada.

Vezani članci Vratolomije Noge u zrak! Izvitoperile se pred kamerom i objavile vratolomne prizore Akrobacija ''To je fizički nemoguće!'' Pogledajte snimku koja je rascijepila internet, na čijoj ste strani?

Kako bi sve proteklo u najboljem redu, valjalo je prvo pripremiti letjelice i sve dobro provjeriti jer pogreške se, kažu, mogu dogoditi i najboljima. Ivanu je tako prije desetak godina u Americi otkazao motor.

'Pa imali smo neku kontrolu, imali smo slučaj da smo bili iznad šume i da dođemo do neke livade. Izgubili smo dosta brzine i sa velikom brzinom smo udarili u zemlju recimo', ispričao je akrobatski pilot Ivan Jaklenec. No letenje je strast. Nekoliko operacija i šestomjesečni oporavak i ponovno je bio u kokpitu.

'Sad da je to neko turistički se išao provoziti i imao udes možda ne bi više sjeo u avion, ali evo nesreće se dese i hvala bogu živi smo ostali eto', rekao je Jaklenec.

Tako je i danas u svojemu neobičnom avionu koji pokreće propeler smješten na stražnjemu dijelu letjelice zadivio publiku. I nije bio jedini. Posebno je teško letjeti iznad vode.

'Voda je vrlo teška zbog toga jer ima refleksiju i vrlo teško ocijeniš visinu od nje, a pogotovo kad si na leđima, kad su rotacije vrlo brze možeš izgubiti orijentaciju. Ne znaš više što je gore a što dolje', kaže Peter Podlunšek, akrobatski pilot.

U nekima od ovih vratolomija na pilote djeluju sile od čak 10G ili laičkim rječnikom rečeno, pilot ima osjećaj kao da mu je tijelo deset puta teže nego što doista jest. Akrobacije su se nizale jedna za drugom i to uz strogo poštovanje pravila kako se ne smiju izvoditi iznad publike.