Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sunčano vrijeme i toplina van je izmamilo ne samo ljude nego i brojne pripadnike životinjskog svijeta kojima je toplina nasušno potrebna.


Tako je snimatelj Nove TV u Lici na terenu naišao na poskoka koji je izašao iz svog skrovišta da se zagrije na suncu.

Vezani članci Slika nije dostupna NAJEZDA POSKOKA: Ugrizao djevojčicu (6), mještani jednog ubili na ulici Slika nije dostupna "Mislila sam da je trn, ali sam je vidjela onako dugačku i debelu"

Poskok je najotrovnija i najopasnija europska zmija iz porodice ljutica. Živi na kamenitim i sunčanim područjima južne Europe i Male Azije.

>> Zapalila zmiju, a zmija njoj potom zapalila kuću

Područja rasprostranjenosti obuhvaćaju sjevernu Italiju, Ticino, Južnu Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Rumunjsku, Buguarsku i Malu Aziju u Kavkazu.

U Hrvatskoj živi i na otocima Krku, Pagu, Viru, Ugljanu, Pašmanu, Korčuli, Hvaru, Braču i Mljetu. No, nalazimo ga i u Lici, na Medvednici, Ravnoj Gori, Kalniku, Istri, Zagori i Hrvatskom Zagorju.

Pri boravku u prirodi treba biti posebno oprezan jer ugriz poskoka često može biti smrtonosan. Čak i netom izleženi mladunci dugi od 15 do 18 cm su opremljeni otrovom i otrovnim zubima te mogu zadati vrlo ozbiljan i opasan ugriz.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook