Dok Slavonce veseli što su među uspješnijima u borbi protiv koronavirusa, za njih kreće borba s komarcima. Za sada im vrijeme ide na ruku jer su vodostaji Drave i Dunava niski. No, probleme kod tretiranja stvaraju im minska i zaštićena područja.

Galerija


Voda koja je Slavoncima potrebna za poljoprivredu pogodna je i za razmnožavanje komaraca.

Vezani članci Demografski boom u Jakšiću - 5 22 mlade obitelji u nepunih godinu dana doselile se u jednu slavonsku općinu: "Našao sam svoju oazu mira. Tu imamo sve na dlanu" Slika nije dostupna Sve su uložili u svoje domove, a sad će ih morati rušiti...

"Vodostaj rijeke Drave i Dunava jos uvijek su niski, što nam svakako ide u korist, tako da nismo jos uočili probleme", rekao je Dario Brdarić, voditelj Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju.

Kako se ne bi ponovila prošlogodišnja najezda, Osječko-baranjska županija počela je s pripremama za borbu protiv komaraca. Odredili su 300 kritičnih kontrolnih točaka koje redovito prate već dva mjeseca. Rad im otežava 2500 hektara minsko sumnjivih područja nedaleko od grada.

"Treba imati na umu da su sve to poplavna područja, a poplavne vrste komaraca mogu migrirati i do 30 km", rekao je Brdarić. "Posljednji monitoring na području Osijeka izvršen je u utorak na 20 postaja i još nismo uočili ličinke komaraca", dodao je.

Traže pomoć i od države

Osim Osijeka, u borbu su se uključile i općine. Najveći problem imaju stanovnici Općine Bilje, iako iz proračuna izdvajaju 300 tisuća kuna i poduzimaju sve mjere na vrijeme.

"Problem je Kopački rit, kojeg 90 posto čini zaštićeno područje. On se nalazi u sklopu nase općine tako da to je prostor koji mi ne možemo i ne smijemo tretirati", rekao je Željko Cickaj, načelnik Općine Bilje.

Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu Grada Osijeka, rekao je da općine neće imati dovoljno novaca da pokriju poplavne površine: "Pozvali smo državu da se proba uključiti iz državnog proračuna jer su zakonom definirane obaveze."

Prošle godine država je za borbu protiv komaraca iz proračuna izdvojila pet milijuna kuna, a grad Osijek svake godine izdvoji tri milijuna kuna.

"Imamo izvođače larvicidnih i adutactivnih tretmana kako sa zemlje tako i iz zraka. Tako da po potrebi ćemo koristiti sve alate u borbi protiv komaraca", rekao je Kristić.

Od koronavirusa nema bojazni u slučaju da se ponovi prošlogodišnja situacija jer je Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila da ga komarci ne prenose.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr