Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dolaskom Vladimira Zagorca u Remetinec, povećala se i lista 'bogatih i imućnijih' pritvorenika, koji se privikavaju na ćeliju. Dok Zagorec broji prve dane iza rešetaka, neki od najpoznatijih faca, već su pokazali da im i život u zatvoru može biti jednako luksuzan poput onog vani. Provjerili smo jesu li u boljem položaju u odnosu na ostale.


Jednokrevetna soba. Televizor, novine i knjige. Otvoren račun u zatvorskoj kantini. Telefonske razgovore plaćat će sam. Sam će i u šetnju. Sve što je dosad poželio, umirovljeni general Zagorec, u pritvoru će i dobiti. Baš kao što je to mogao i njegov stari prijatelj.

Vezani članci Namirnice, ilustracija Prevare s hranom: S polica trgovina dosad je već povučeno više proizvoda nego cijele prošle godine Slika nije dostupna 'Nisam rekao da Petrač stoji iza Sliškovog ubojstva'

Zatvorski dani Hrvoju Petraču, lakše prolaze uz daljinski upravljač. Nije privilegiran, tvrdi jedan od njegovih odvjetnika. Remetinec je za Petrača bio 'hotel s pet zvjezdica'.

'Morate znati u kakvim je uvjetima boravio u Grčkoj, bio je presretan jer je donekle čisto i održavano za razliku od onoga što je prošao tamo', rekao je Ljubo Pavasović-Visković.

Za Petrača kažu da zna biti strog, pedantan, ali ne i zahtjevan. Iako je jednom prilikom tražio svoju zubaricu. Zbog velikodušnosti je omiljen. Hranu, koju je znao naručivati izvana dijelio je s drugima. Častio je i Nikica Jelavić.

'Morskim delicijama, koje su spremljene u gradu, i to su onda drugi doživljavali kao posebnu pogodnost za Nikicu Jelavića, što uopće nije istina', rekao je Rajko Mlinarić.

Bolji jelovnik ili iz kantine, ili izvana, mogu imati svi zatvorenici 'dubljeg džepa'. Nije riječ o posebnom tretmanu, objašnjava naš sugovornik, devedesetih upravitelj remetinečkog zatvora. Zatvorske pričice proganjale su i Miroslava Kutlu.

'Sjećam se da su neki pitali jede li iz limenih tanjura, očito su aludirali na ekskluzivan status. I on i ostali jeli su identičnim priborom, kao što je to i danas', dodaje Rajko Mlinarić.

Bilo je i onih, koji su uz laptop, posebne higijenske potrepštine, zahtijevali i luksuznu posteljinu. Ovisno o procjeni čuvara, osim žena i zaručnica - česte gošće u ljubavnom kutku bile su i druge dame.

Trodnevni suživot u ćeliji s čučavcem, za bivšeg ministra vanjskih poslova Matu Granića, bila je ružna epizoda. Ipak, da se i on priviknuo svjedoči u memoarima.

'Upoznao sam se sa zatvorenicima, svi su bili vrlo ljubazni i korektni prema meni. Naučio sam kako se od poklopca od konzerve pravi nož. Ponudili su mi kobasice iz kantine, jogurt i kekse. Igrali smo šah', napisao je u svojim memoarima Mate Granić.

Zdravstvena usluga zajednička je svima. Na usluzi im je cijeli medicinski tim, za liste čekanja ne znaju, a usluga je besplatna. Lijekove za smirenje, navodno, mogu dobiti bez problema.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju