Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjereno otkriva

VIDEO: Lijekove za koje treba recept bez problema dobijete bez njega

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U protekloj godini Hrvati su na lijekove bez recepta potrošili 50 milijuna kuna.

Alarmantni podaci o povećanoj ukupnoj potrošnji čak do 15 posto, u odnosu na proteklu godinu naveli su inspekcije Ministarstva zdravstva da postrože kontrole ljekarni. Naime, po Zakonu o lijekovima, analgetike poput Voltarena ili obične kontracepcijske tablete, kažnjivo je prodati bez liječničkog recepta. Povedeni tom logikom i sami smo se upustili u istraživanje.

Pročitajte i ovo Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih" Provjereno: iznajmljivanje ilegalnih objekata - 3 Donosi Provjereno Načelnik iznajmljuje ilegalne objekte na koje je potrošio desetke tisuća eura i mrtav hladan tvrdi: "Pa pola je Hrvatske ilegalno izgrađeno"

Ekipa Provjerenog obišla je ukupno 17 ljekarni, 9 u okolici Zagreba, i 8 u Zagrebu. Cilj je bio bez recepta kupiti lijekove koje je moguće kupiti samo uz recept. Analgetike, antidepresive, antibiotike i antibebi pilule, što god nam pođe za rukom.

Prije naše akcije raspitali smo se kod liječnika, kojim simptomima možemo pred 'ljekarnikom' pravdati potrebu za određenim lijekom. Tako smo u ljekarnama pričali o 'ukočenoj kralježnici', 'zubobolji' i ostalim bolovima, pri tom se redovito pravdavši 'zaboravljenim' receptom ili nemogućnošću odlaska k liječniku tog trenutka.

Koliko se ljekarnici drže zakona?

Cilj našeg istraživanja upravo i jest bio utvrditi koliko se ljekarnici na terenu, zaista drže zakona. Iako propisi postoje odavno, i zakonski je bez recepta zabranjeno prodati lijek, Hrvatima to, ako je vjerovati podacima, redovito polazi za rukom. Ipak, posljednjih tjedana zemljom haraju kontrole.

Kamilo Rudeš, farmaceut u jednoj od ljekarni objasnio nam je kako im ne pada na pamet prodavati lijek bez recepta, eventualno može proći takozvani 'ponavljajući' ili 'privatni' recept liječnika, kada je u pitanju neka stalna terapija.

Mi smo izazivanjem empatije kod gospođe za pultom uspjeli kupiti nekoliko analgetika, pri tom davši farmaceutu nepostojeće podatke o liječniku i pacijentu. 'Farmaceuti su ipak stručnjaci, pogotovo oni stariji koji imaju više iskustva. Mislim da oni mogu razlučiti koji lijek od analgetika smijete dati kojem pacijentu', tvrdi ljekarnik Kamilo, u nevjerici gledajuću u Normabel, koji smo također dobili 'na priču'.

Antidepresivi stvaraju ovisnost

'Na žalost, standardi u Hrvatskoj, od farmaceuta do farmaceuta, tako i od firme do firme, kao i kod nas su drugačiji', opravdava Rudeš postupak kolege koji nam je prodao Normabel. Farmaceutski standardi se možda i razlikuju, no zakon je jasan i univerzalan te kaže da sredstvo za smirenje, kao i antidepresivi bez recepta ne dolaze u obzir.

Sudska vještakinja za psihofarmakologiju i toksikologiju droga, dr. Sanja Radeljak objašnjava kako uzimanje antidepresiva i sredstava za smirenje može imati pogubne učinke na naš mozak. 'Posljedice se teško liječe jer nakon dužeg uzimanja stvara se teška ovisnost, a korisnikovo ponašanje može varirati od euforičnog do onog kada postane opasan za sebe i okolinu' objašnjava dr.Radeljak posljedice zasićenosti receptora u mozgu takvom vrstom preparata.

Iako je hrvatska stvarnost takva, da bismo komotno mogli grupno gutati antidepresive, njihov učinak je tek kratkotrajno olakšanje. Često konzumiranje može nas odvesti u puno ozbiljniju krizu od one zbog koje smo ih počeli piti.  Kobne posljedice na organizam mogu ostaviti i kontracepcijske tablete, ukoliko se uzimaju bez prethodno obavljene liječničke obrade.

Što kad kontrole nema?

Najpoznatiji slučaj smrtnog ishoda povezanog s lijekovima posljednjih godina vezao se upravo uz kontacepcijske pilule. Roditelji preminule Helene Rukavine zahtijevali su objašnjenje zbog prelake dostupnosti kontracepcijskih tableta mladim djevojkama. Tijekom obilaska ljekarni i naša ekipa je bez problema uspjela kupiti sporni Yasmin, naravno, bez recepta.

Ginekolog, dr. Zlatko Topalović objasnio nam je da se kontracepcijske tablete nikako ne bi smjele uzimati bez liječničke kontrole. 'Tamo gdje postoje indikacije preporučujemo kontacepcijske tablete, ali i kao sve druge tablete, tako i kontacepcijske moraju biti pod kontrolom doktora, ovom slučaju ordinirajućeg ginekologa' u suprotnom, tvrdi Topalović, moguće su ozbiljne zdravstvene komplikacije.

Uzimanje tableta od kolegice ili sestre svakako nije u redu kao ni švercanje u ljekarni kada ljekarnik popusti Što kad kontole nema? Kao što smo i mi pri obilasku ljekarni koristili svakakve priče ne bismo li uspjeli kupiti željene tablete, tako i djevojke, pa čak i odrasle žene, iz srama, komocije ili čiste lijenosti, imaju svoje načine kako doći do tableta. 'Uzimanje tableta od kolegice ili sestre svakako nije u redu kao ni švercanje u ljekarni kada ljekarnik popusti', upozorava ginekolog.

Inspektori imaju 'pune ruke posla'

Na lijekove trošimo duplo više od europskog prosjeka. Najveći broj popijenih lijekova odlazi na one za liječenje visokog tlaka i kolesterola, a potom na lijekove za smirenje i antidepresive. Iz Ministarstva zdravstva na našu zamolbu za osobom koja bi komentirala našu kupovinu, odgovorili su nam na papiru. Nitko nije mogao pred kameru, jer su kažu svi inspektori na terenu i imaju pune ruke posla.

Ukupna bilanca našeg pothvata bila je 2 analgetika, jedno sredstvo za smirenje, anitusik protiv kašlja, te antibebi pilule. Sve se može dobiti isključivo uz recept. Mi smo kupili bez.. Predviđene kazne po Zakonu o lijekovima za prekršaj izdavanja lijeka na krivi način je od 70 tisuća do 100 tisuća kuna za pravnu, te od 7 tisuća 10 tisuća kuna za fizičku osobu.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene