Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Video: Dok je Klagenfurt spavao, navijači okupirali susjedno mjesto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako na ulicama Klagenfurta noćas nije vladala atmosfera iz Beča, hrvatski su navijači doslovno okupirali gradić u bližoj okolici smješten tik uz jezero.

Jučerašnja popodnevna fjaka u Klagenfurtu izgledala je kao da su navijači posustali nakon loše igre protiv Austrije, ali večernji sati pokazali su njihovo 'najbolje' izdanje.  

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Gordan Jandroković na utakmici - 4 Kvalifikacije za Euro 2024 FOTO Napeto i u loži: Milanović i Jandroković zajedno gledali utakmicu Slika nije dostupna Foto: 'Kockice' opet preplavile Klagenfurt

Okupili su se u jednoj maloj ulici kraj središnje Fan Zone. Iz nekoliko kafića treštale su navijačke pjesme koje su pokušali pohvatati i neki dobro raspoloženi njemački navijači.

Desetak minuta vožnje od Klagenfurta nalazi se malo turistčko mjesto Pörtschach am Wortersee u kojem je smještena većina Hrvata. 

Vožnja po mračnoj cesti uz jezero djelovala je deprimirajuće baš kao i atmosfera u gradu dan prije utakmice, no što su se naši reporteri više približavali spomenutom mjestašcu atmosfera se popravljala.

U Pörtschach am Worterseeu vladala je prava ludnica. Tisuće hrvatskih navijača okupirale su glavnu ulicu, sve kafiće i restorane. Iz svih lokala treštala je isključivo naša glazba.

EURO 2008: Klagenfurt pod policijskom opsadom 

Pored tisuća hrvatskih i njemačkih navijača koji su okupirali Klagenfurt i okolna mjesta, glavni grad austrijske pokrajine Koruške već je danima i pod blokadom jakih policijskih snaga.

Premda je s brojem od 90.000 stanovnika najmanji od osam austrijskih i švicarskih gradova koji će ugostiti Europsko prvenstvo, Klagenfurt je dobio tri utakmice možda i najvećeg rizika: Poljska - Njemačka, Hrvatska - Njemačka, te Hrvatska - Poljska. Zbog jake huliganske scene u tima zemljama, te činjenice što su utakmice na stadionu Woerthersee za Nijemce, Hrvate i Poljake domaćinske zbog blizine s Austrijom, Klagenfurt je proglašen "crnom točkom". Zbog toga su mjere osiguranja u ovom gradu zaista ogromne. Posebice nakon što su do sada jedini navijački izgredi zabilježeni upravo uoči utakmice između Njemačke i Poljske.

Praktički svi važniji punktovi u gradu, a ponajviše samo središte, te oko stadiona i navijačke zone pod budnim su okom policijska snaga. Pored domaćih "plavaca" u središtu grada patroliraju i specijalne jedinice njemačke policije, ali i nekoliko hrvatskih policajaca od 56 koliko ih je upućeno u Austriju i Švicarsku tijekom EURA. Premda je Klagenfut prepun kamera zbog potreba EP-a postavlje su dodatne na mjestima na kojima se očekuje veći broj navijača. Austrijanci su uoči prvenstva kupili i osam helikoptera EC135 od kojih jedan nadlijeće Klagenfurt.

"Tijekom svake od tri utakmice koje će se održati u našem gradu očekuje se dolazak oko 150.000 stranih navijača. Zbog toga smo iznimno oprezni i dobro pripremljeni," najavio je austrijski ministar unutarnjih poslova Guenter Platter dodavši kako su zbog skupine B dodatno pojačane mjere osiguranja što se pokazalo dobrim potezom jer su sukobi Nijemaca i Poljaka prošli bez težih posljedica.

Za vrijeme EURA u gradu je raspoređeno više od 2.500 policajaca iz Austrije, Njemačke, Poljske i Hrvatske. Strani 'plavci' izuzev njemačkih specijalaca neće imati ovlasti privođenja i uporabe sile no moći će pomoći Austrijancima.

"Premda je na ulicama veliki broj policajaca to neće promjeniti naš topli odnos prema gostima kojima želimo sjajan provod u gradu i cijeloj regiji," dodao je gradonačelnik Klagenfurta Harald Schuecher.

Noć uoči utakmice između Hrvatske i Njemačke prošla je mirno. Možda i zbog kiše koja neumorno pada. Većina hrvatskih navijača se okupila u mjestu Poertschach, 15-ak kilometara udaljenom od Klagenfurta gdje je postavljen Karlovačko korner u kojem je sinoć svoj koncert imao Jole.

Više na www.euro2008.dnevnik.hr .

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene