Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovorila na kritike

Pusić: Njemačka je zadovoljna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u ponedjeljak u Bruxellesu da je Njemačka potpuno zadovoljna načinom na koji Hrvatska provodi Europski uhidbeni nalog.

Odgovarajući na novinarsko pitanje je li Njemačka zadovoljna načinom na koji Hrvatska provodi Europski uhidbeni nalog s obzirom da je prošli tjedan boravila u Njemačkoj, ministrica Pusić je rekla 'u potpunosti'.

'To je citat njemačkog ministra vanjskih poslova Frank-Waltera Steinmeiera', rekla je Pusić, koja je s njemačkim kolegom razgovarala prošli petak.

Osvrćući se na kritike od strane predsjednika Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića i njemačkog zastupnika u Europskom parlamentu Manfreda Webera kako je stanje u pravosuđu danas gore nego kada su završeni pregovori u poglavlju 23, Pusić je rekla da je i predsjednik Županijskog suda odgovoran za stanje u pravosuđu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Komentar ministrice vanjskih poslova Pusić: Prvo promijeniti 'Lex Perković', a onda inicirati promjenu EUN-a Slika nije dostupna Tema dana Tko je u pravu u vezi tzv. Lex Perković - Vesna Pusić ili Zoran Milanović?

Josipović: Poštivati odluku suda o Perkoviću ma kakva bila

'Predsjednik Županijskog suda i Državnog sudbenog vijeća trebao bi u velikoj mjeri imati određenu odgovornost za stanje u pravosuđu. Cijeli institut DSV-a uveden je izravno u suradnji s Komisijom i uz dogovor u okviru pregovora u pravosuđu. Dakle u sustavu odvojenosti vlasti, naravno da je sudbena vlast snažno odgovorna za funkcioniranje sudbene vlasti. Kao što ja ne mogu reći da je za funkcioniranje vlade odgovorna sudbena vlast, mislim da i sudbena vlast treba biti odgovorna za svoje funkcioniranje', rekla je Pusić.

Dodala je da ne postoji nikakav pritisak izvršne vlasti na sudbenu.

'Mislim da ne postoji nikakav pritisak izvršne vlasti na pravosuđe. U konkretnom slučaju u kojem su dvije osobe za koje je poslan Europski uhidbeni nalog (Josip Perković i Zdravko Mustač), dva su suda donijela različite presude. Ako se negdje može reći da je pravosuđe autonomno odlučilo, onda se to može na ovom primjeru', rekla je Pusić. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene