Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mnogi spremni i na štrajk

Anketa pokazala golemo nezadovoljstvo liječnika: Skoro svi spremni su na prosvjedne aktivnosti

Rezultati ankete na koju je odgovorilo više od 5700 liječnika pokazalo je da je njih 97 posto nezadovoljno svojim radnopravnim statusom, a njih 94 posto podržava jednu ili više prosvjednih aktivnosti.

Rezultati ankete, koju je pet krovnih liječničkih organizacija uputilo na više od 14.000 hrvatskih liječnika te dobilo više od 5700 odgovora, nedvojbeno su pokazali golemo nezadovoljstvo liječnika.

Skoro svi liječnici, odnosno njih 97 posto, nezadovoljni su svojim radnopravnim statusom, a njih 94 posto podržava jednu ili više prosvjednih aktivnosti. Od ponuđenih aktivnosti daleko najviše liječnika 73 posto odabralo je javni prosvjed.

Da je liječnicima dosta praznih obećanja, vječne kupovine vremena, odgađanja nužnih promjena i PR predstava jasno pokazuje podatak da je 61 posto liječnika spremno na štrajk.

Pročitajte i ovo Napad u Domu zdravlja Novi skandal Dnevnik Nove TV doznaje: U jednom zagrebačkom domu zdravlja liječnik napao kolegicu, u sve se uključila policija

Čak 98 posto liječnika podržava donošenje Zakona o radnopravnom statusu liječnika, a iznimno podrška 92 posto liječnika ima i žurno izjednačavanje i podizanje koeficijenata za plaće tri skupine liječnika. Osim toga, 23 posto anketiranih liječnika ima tzv. "robovlasničke" ugovore s obvezom vraćanja bruto iznosa plaće, a njihovo ukidanje podržava 93 posto liječnika.

"Duboka ogorčenost liječnika rezultat je preopterećenosti i loših radnih uvjeta, neučinkovitog upravljanja u zdravstvu, devastacije primarne zdravstvene zaštite, nepostojeće reforme zdravstva i kontinuiranog ignoriranja liječničkih zahtjeva od strane Ministarstva zdravstva i Vlade. Ministarstvo, osim reprezentativnosti liječničkog sindikata, nije ispunilo ništa od obećanja danih na sastanku prošlog ljeta", stoji u priopćenju Hrvatske liječničke komore (HLK).

"Bez liječnika, temeljnih nositelja zdravstvene djelatnosti, zdravstveni sustav ne postoji. Odgovorni u zdravstvenoj administraciji i Vladi, koji problem masovnog nezadovoljstva i loših radnih uvjeta liječnika guraju pod tepih, štete javnom zdravstvenom sustavu i pacijentima. Put kojim su krenuli vodi u urušavanje javnog zdravstva i nedostupnost zdravstvene usluge našim građanima", dodaje se.

Pročitajte i ovo Ines Balint, Povjerenstvo za primarnu zdravstvenu zaštitu Uskoro novi prosvjed? Liječnici i medicinske sestre na rubu: ''Mi smo svaki dan u minskom polju''

Odluku koju će aktivnost pokrenuti pet organizacija koje su organizirale anketu – Hrvatske liječnička komora, Hrvatski liječnički sindikat, Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine i Inicijativa mladih liječnika – usuglasit će do kraja tjedna, nakon što o tome odluče vodstva svake od tih krovnih organizacija.

Podsjetimo, spomenute organizacije od Ministarstva zdravstva i Vlade traže žurno ispunjavanje sljedećih zahtjeva:

  • izjednačavanje koeficijenata složenosti poslova specijalista s užim specijalistima, liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s bolničkim liječnicima kao i uvećanje koeficijenata specijalizantima za najmanje 10 posto
  • donošenje Zakona o radnopravnom statusu liječnika do kraja proljetnog zasjedanja Sabora
  • usklađivanje rada liječnika na svim razinama zdravstvene zaštite s vremensko-kadrovskim normativima
  • ukidanje postojećih "robovlasničkih" ugovora za specijalizacije liječnika

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene