Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro novi prosvjed?

Liječnici i medicinske sestre na rubu: ''Mi smo svaki dan u minskom polju''

Aktualno Galerija Problemi u zdravstvu - 1 Problemi u zdravstvu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Problemi u zdravstvu - 2 Problemi u zdravstvu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Problemi u zdravstvu - 3 Problemi u zdravstvu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ines Balint i Sanja Vištica Ines Balint i Sanja Vištica Foto: DNEVNIK.hr +2 Ines Balint i Sanja Vištica Galerija 1/7 >>
Nezadovoljstvo među liječnicima buja. Hoće li ići i u kakve akcije četiri mjeseca nakon velikog prosvjeda, trebalo bi biti poznato za desetak dana, a sve opcije su na stolu, kazala je Ines Balint iz Povjerenstva za primarnu zdravstvenu zaštitu Hrvatske liječničke komore (HLK) u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Sanjom Višticom.

Koliko je izgledno da dođe do prosvjeda ili u krajnjoj liniji štrajka, pitanje je koje bi odgovor trebalo dobiti za desetak dana kada budu poznati rezultati ankete koja se provodi među liječnicima, kazala je Ines Balint iz Povjerenstva za primarnu zdravstvenu zaštitu Hrvatske liječničke komore (HLK) u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Sanjom Višticom.

''Sve opcije su na stolu. Sve ovisi o tome što će pokazati rezultati ankete, ali i što će učiniti naša zdravstvena administracija, naš ministar i Vlada. Naime, suočeni smo s nedostatkom liječničkog kadra, nego i medicinskih sestara. U mnogim europskim zemljama je tako i tim problemom se bave sve Vlade europskih zemalja, a kod nas su izgleda biti samo neki čarobni štapići.

Nama zaista nije bitan nikakav čaroban štapić jer ovaj koji je usmjeren prema nama nažalost dovodi još više do devastacije primarne zdravstvene zaštite umjesto da vodi poboljšanju'', upozorila je Balint.

Pročitajte i ovo Branko Bazdan, ravnatelj DZ-a Dubrovnik - 1 Neodrživo stanje Tko će nas liječiti? Na 8000 djece dolaze tek četiri pedijatra, a što radi gradska vlast? "Na žalost, novčane potpore nemamo..."

Istaknula je kako bi željela da se sve one razgovore koji su vođeni prošle godine konstruktivno nastavi i dalje: ''Da idemo s prijedlogom po prijedlogom. Mi smo tu. Predlažemo sva rješenja. Imamo rješenja za administrativno rasterećenje i poboljšanje kvalitete rada primarne zdravstvene zaštite. Neka rješenja, neki prijedlozi se mogu implementirati odmah. Za neke je potrebno promijeniti zakon. Mi smo zato tu''.

''Slučaj poput onog medicinske sestre na Hvaru je nedopustiv''

Osvrnula se i na slučaj medicinske sestre koja je došla raditi iz Bjelovara na Hvar gdje sad spava u prizemlju, podrumu tamošnjeg Doma zdravlja: ''To je nedopustivo. Treba vrlo malo da se angažira lokalna zajednica, naročito u ruralnim sredinama, kako bi privukla i liječnike i medicinske sestrei vrlo malo rade na tome da im osiguraju smještaj, da im pomognu u osiguranju smještaja kako bi ih zadržali, da bi im pružili kvalitetnu zdravstvenu zaštitu stanovništvu i da ih ne bi zakinuli za zdravstvenu zaštitu''.

Iako Hvar nije ruralna sredina, Balint nije jasno zašto se događaju takve stvari u današnjim uvjetima, a naročito u turističkim područjima.

Pročitajte i ovo Paula Kuček, medicinska sestra Kadrovsko rasulo Došla je na Hvar raditi kao medicinska sestra: Umjesto sjajnih uvjeta spava u sobi za dežurstva

Događa se da jedan liječnik pokriva i po dvije ambulante, a Balint ne zna dokle više tako: ''To je nemoguće. Zato nam liječnici i odlaze. Mi sad imamo situaciju da nam se mladi liječnici nisu javili niti za specijalizacije iz primarne zdravstvene zaštite, ni obiteljske medicine, niti primarne pedijatrije, ni primarne ginekologije. I to jer u ovakvim uvjetima ne žele raditi - oni ne žele biti administratori, oni žele raditi stručno, pružati stručnu, kvalitetnu zdravstvenu zaštitu svojim stanovnicima.

Oni to ne mogu. 70 posto svojega rada rade kao administratori koji ih nitko nije učio za vrijeme fakulteta i  specijalističkog usavršavanja. Kontrole su stalno. Pritisci su stalni. Oni administrativne greške moraju plaćati svojim osobnim sredstvima, a ne daj, Bože, da se u tom opterećenju dogodi da učine nekakvu stručnu pogrešku - onda nažalost nema nazad. Mi smo zbog ovakve situacije, mi i naše medicinske sestre, svaki dan u minskom polju''.

Tko će provoditi sistematske preglede? ''Našem strpljenju pomalo je kraj''

Najavljeni sistematski pregledi sustavu neće donijeti ništa posebno, smatra Balint: ''I velike europske zemlje i istraživanja su pokazala da nam ti sistematski pregledi baš ništa ne govore o zdravstvenom stanju nacije. Mi trebamo poraditi na našim nacionalnim preventivnim programima kako bi odaziv stanovništva na njih bio veći jer to ima puno veću svrhu. Što se tiče preventivnih pregleda, pitamo se: tko, kada, u koje vrijeme, s kojim ciljem, na koji način, može kvalitetno raditi još i taj posao?''

''Obiteljski liječnici žele raditi sve što je njihova struka, no dok se ne provede administrativno rasterećenje, dok se ne uvede novi član tima, nova medicinska sestra, još jedna medicinska sestra i administrator, to je nemoguća misija. Vrlo je jednostavno rješenje: neka svatko preuzme svoj administrativni posao, rasterećenje je tu'', smatra Balint.

Pročitajte i ovo Manjak liječnika: Ilustracija - 6 rade i na daljinu Nude im 15 tisuća eura bonusa, ali nitko ne želi raditi: "Još uvijek čekamo da nam netko dođe, da nam se jave"

Što se tiče mogućeg pomaka s Berošem, kazala je da se još nadaju da može iako vrijeme polagano izmiče, a i njihovu strpljenju je pomalo kraj. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene