Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp

Inicijativa mladih liječnika Hrvatske organizira prosvjed 'Izliječimo zdravstvo zajedno' koji će se održati u subotu, 24. rujna ispred Ministarstva zdravstva RH, najavili su organizatori u ponedjeljak u Čakovcu.


Prema riječima Marina Smilovića iz Inicijative, doktora medicine i specijalista kliničke radiologije u Županijskoj bolnici Čakovec, nakon nekoliko sastanaka s Komorom, sindikatom i krovnim liječničkim udrugama iz cijele države, definirana su četiri glavna zahtjeva.

Vezani članci Ilustracija Bolnice pacijente naručuju za proljeće 2024., a na službenoj stranici piše da nema čekanja: "Razljutilo me kad sam čula što ministar govori" Ilustracija - 6 Upute o lijeku recept za glavobolju: ''Pa tko to razumije? Dobit ću proljev od ovoga''

"Zahtijevamo reformu zdravstvenog sustava u svrhu poboljšanja statusa pacijenata i liječnika, zahtijevamo pregovarati za naša prava, zatim reformu specijalističkog usavršavanja te izmjene uredbe o koeficijentima složenosti poslova u javnim službama”, kazao je Smilović.

Dodao je da u svrhu poboljšanja zdravstvenog sustava žele javni natječaj za dovršetak izrade i punu primjenu elektroničkog osobnog zdravstvenog zapisa ili e-Kartona pacijenata te nastavak digitalizacije u zdravstvenim ustanovama.

Fran Stjepan Naranđa, liječnik medicine Hitne medicinske pomoći Zagrebačke županije kao jedan od problema naveo je prekovremeni rad.

Očekuju velik odaziv

"Prekovremenih sati svaki liječnik konstantno 'lupa' mjesečno barem 80 do 100, što je prosjek. To narušava ne samo zdravstvenu uslugu koja se pruža tim pacijentima, nego i kvalitetu života svakog od tih liječnika”, ustvrdio je Naranđa.

Među zahtjevima je i donošenje zakona o radnom i pravnom statusu liječnika ili strukovni kolektivni ugovor i priznavanje reprezentativnosti Hrvatskog liječničkog sindikata, a traže i jasne smjernice za dijagnostičku obradu najčešćih stanja koja dolaze na OHBP, kako bi svi pacijenti svugdje imali istu skrb.

Policija zaplijenila oružje na prosvjedu - 2 Maloljetnik sa subotnjeg prosvjeda osumnjičen za pripremu terorizma: Prijeti mu do pet godina zatvora

Marin Smilović iz Inicijative mladih liječnika Mladim liječnicima prekipjelo: "Očekujem da će ovo biti najveći prosvjed u Hrvatskoj"

Smilović kaže da su organizatori dobili podršku svih krovnih liječničkih udruga te najavio da će se prosvjed održati 24. rujna u 11.55 u Zagrebu, ispred Ministarstva zdravstva.

"Ne možemo još izaći s konkretnim brojkama, ali prema trenutnim procjenama to bi trebao biti najveći prosvjed liječnika u povijesti naše države”, zaključio je Smilović.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju