Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veće plaće?

Više od dva desetljeća rada Olji i nije donijelo bogzna što: "Ne omogućavaju mi da bez razmišljanja sebi priuštim neka sitna zadovoljstva"

Aktualno Galerija Zakon o plaćama; ilustracija - 1 Zakon o plaćama; ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Olja Nedić Olja Nedić Foto: DNEVNIK.hr Iva Šušković Iva Šušković Foto: DNEVNIK.hr +0 Zakon o plaćama; ilustracija - 2 Galerija 1/4 >>
Vlada je predložila zakon kojim želi povećati plaće u državnoj i javnoj upravi, a sada je čeka teži dio posla - napraviti reda među koeficijentima. Zadovoljni trebaju biti svi, a razgovori kreću idući tjedan. Koje su najveće zamjerke, provjerila je reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan.

Više od dva desetljeća rada Olji i nije donijelo bogzna što.

"Ne omogućavaju mi da bez razmišljanja sebi priuštim neka sitna zadovoljstva poput putovanja ili češćih odlazaka u kazalište", rekla je Olja Nedić, učiteljica razredne nastave.

Ona i još 200.000 službenika i namještenika od travnja iduće godine trebali bi imati veće plaće. Koliko?

"Sve se pomiče.... od 0,16 do 8...", rekao je jučer ministar Ivan Malenica.

Detalji će se još usuglašavati, sve će urediti - uredba.

 "Još uvijek ne znamo konkretne učinke na plaće naših članova, vlada je obećavala da ćemo to imat još prije dosta vremena", rekao je glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matija Kroflin.

Onima s najnižim koeficijentima plaća će rasti 60 posto - kaže ministar. Ali…

"To je na neki način obveza, tih 60 posto mora rasti svakako, bez obzira na taj zakon, jer diže se i minimalna plaća. Ništa novo", rekla je Iva Šušković, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika.

Uz plaće, zamjerka zakonu je i ocjenjivanje. Najbolje ocijenjeni dobivali bi dodatak na plaću, a oni najlošije – otkaz. U školama bi ocjene učiteljima dijelio ravnatelj. Najboljih može biti - samo 5%!

Pročitajte i ovo Ilustracija Oprez! Provjerite hladnjake: Povlači se još jedan proizvod, u njemu pronađena salmonela

"Ostavlja prostor za raznorazne manipulacije. Mislim da bi puno učinkovitije bilo kada bi recimo kolegijalna tijela međusobno opažaju", rekla je Olja Nedić, učiteljica razredne nastave.

Zato su sindikati pokrenuli peticiju. Imaju za sada oko 5000 potpisa.

"Ovaj zakon bi bio značajno popravljiv da, kada se odnosi na javne službe, ne uključuje postupak ocjenjivanja, ali zakon je takav kakav jest, da je bilo volje za popravkom, to bi se već učinilo", rekao je Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod.

Sustavno ocjenjivanje ne postoji ni u medicini, kažu mladi liječnici.

"Ideja da ćemo mi od 1.1. osnovati neku radnu skupinu koja će nekakvim magičnim načinom, čarobnim štapićem iznaći načina da se slože svi pravilnici po kojima će se ocjenjivati radnici, potpuno nemoguća. To se neće dogoditi, rekla je Mirjana Livojević iz Inicijative mladih liječnika.

Pročitajte i ovo Mario Banožić bivši ministar viđen u kafiću Banožić prvi put u javnosti nakon nesreće: Ima gips na nozi

Vlada se nada da će većim plaćama zadržati radna mjesta. Hoće li se to odraziti i na realni sektor?

"Činjenica je da plaće u realnom sektoru puno više i značajnije rastu. U realnom sektoru vlada nesmiljena borba doslovno za svakog radnika na tržištu rada - nema drugog načina", poručila je Irena Weber, predsjednica HUP-a.

Razgovori sa sindikatima o uredbama koje će doista urediti koeficijente kreću idući tjedan.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene