Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izglasan prijedlog ratifikacije članstva Hrvatske u NATO-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odbor za vanjsku politiku američkog Senata jednoglasno je prihvatio prijedlog ratifkacije pristupnog protokola za članstvo Hrvatske u NATO-u, koji bi uskoro trebao dobiti i zeleno svjetlo u Senatu, čime bi Sjedinjene Države bile među prvima od 26 članica NATO-a koje su ratificirale taj protokol.

Vijest s Capitol Hilla prvi je pozdravio hrvatski premijer Ivo Sanader, koji je o procesu ratifikacije hrvatskog članstva u NATO-u, na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku, razgovarao s glavnim tajnikom Saveza Jaap de Hoop Schefferom.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Ulf Kristersson i Recep Tayyip Erdogan sastanak u Vilniusu Glavni tajnik NATO-a sazvao sastanak Erdogana i Kristerssona: "Važno je da sljedeći tjedan imamo pozitivan ishod"

"To je sjajna vijest za Hrvatsku. To da je Vanjskopolitički odbor Senata jednoglasno donio odluku da podrži ratifikaciju o hrvatskom članstvo u NATO-u, ne može biti bolja vijest", rekao je Sanader, dodajući da mu je to dan ranije najavio predsjednik George W. Bush na svečanom primanju u hotelu Waldorf Astoria.

Premijer Sanader je u ime hrvatske Vlade pozdravio tu odluku te izrazio nadu i očekivanje da će se prijedlog uskoro naći i na plenarnoj sjednici Senata, "tako da se i formalno završi proces ratifikacije u SAD-u", čime bi Amerika bila treća među članicama NATO-a koje su u domaćom zakonodavstvu potvrdile proširenje Saveza na Hrvatsku i Albaniju.

Hrvatski premijer se u sjedištu UN-a u utorak susreo i s glavnim tajnikom NATO-a Jaap de Hoop Schefferom, koji također sudjeluje na zasjedanju Opće skupštine.

"Glavni tajnik mi je rekao da Tajništvo i on osobno rade na tome da što više zemalja što brže ratificira protokol, kako bi Hrvatska mogla biti punopravna članica na velikoj proslavi 60. obljetnice NATO-a na njemačko-francuskoj granici", rekao je Sanader.

Domaćini idućeg summita NATO-a, na kojem Hrvatska i Albanija trebaju stupiti u članstvo, u travnju 2009. bit će zajedno francuski Strasbourg i njemački Kehl, koje dijeli samo most preko Rajne.

Sanader na raspravi Vijeća sigurnosti UN-a

Sanader je sudjelovao na tematskoj raspravi Vijeća sigurnosti UN-a, posvećenoj temi Posredovanje i rješavanje sporova, na kojoj je govorio o iskustvima Hrvatske i primjerima mirovnih angažmana u drugim zemljama.

Sanader je sudjelovao na tematskoj raspravi Vijeća sigurnosti UN-a, posvećenoj temi Posredovanje i rješavanje sporova, na kojoj je govorio o iskustvima Hrvatske i primjerima mirovnih angažmana u drugim zemljama.

"Kao što hrvatsko iskustvo pokazuje, medijacija i mirno rješavanje sporova dio su preventivnih mjera, mirovnih napora i izgradnje mira nakon sukoba, te mogu biti uspješno uključeni u mandate misija UN-a koje Vijeće odobri", kazao je Sanader.

Iskustvo mirovne misije UN-a (UNTAES) u Hrvatskom podunavlju 1990-ih godina, po njegovim riječima, "pokazuje što sve UN može postići u okvirima dobro definiranog, realističnog i ostvarivog mandata. Reintegracija istočne Hrvatske bila je zajednički uspjeh, kako za moju zemlju tako i za UN".

Hrvatska je spremna dijeliti ekspertizu i know-how, kojeg je stekla u tom procesu, dodao je.

Premijer Sanader izdvojio je i neke novije uspješne primjere mirovnog posredovanja, kao što je Obala bjelokosti i Kenija, te negativne poput posredovanja između vojne hunte i demokratske oporbe u Mianmaru.

Kasnije, u razgovoru s hrvatskim novinarima, kazao je kako "Hrvatska danas služi kao primjer za mirovno rješavanje sporova, ali i za vojno oslobađanje svog teritorija", te da je ponosna na mirnu reintegraciju Podunavlja 1998., kao i na operacije oslobađanja svog okupiranog teritorija 1995.

Na pitanje o njegovoj živoj komunikaciji s francuskim ministrom vanjskih poslova Bernardom Kouchnerom, koji je sjedio do njega na Vijeću sigurnosti UN-a, Sanader je kazao da su razgovarali o "perspektivi Hrvatske, medijaciji" i prisjetili se Kouchnerova dolaska u Dubrovnik u najteže vrijeme, 1991. godine.

Kao državni tajnik za humanitarne poslove u MVP Francuske 1988-1991. a od 1992. ministar zdravstva, Kouchner je bio najangažiraniji francuski dužnosnik tijekom rata u Hrvatskoj i BiH, istaknut po svome humanitarnom radu.

Premijer Sanader je rekao da je pozvao Kouchnera da posjeti Hrvatsku, što je šef francuske diplomacije prihvatio.

Hrvatski premijer u srijedu će sudjelovati na sastanku Clintonove globalne inicijative u New Yorku, i sastati se s bivšim američkim predsjednikom Billom Clintonom i drugim uglednim sudionicima tog filantropskog foruma.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene