Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraga u tijeku

UZNEMIRUJUĆE SNIMKE Horor u Lici: Trovači mrtvo tele napunili otrovom, u opasnosti su druge životinje, ali i ljudi

Novi slučaj trovanja stoke zabilježen je u zadarskom zaleđu. Detalje donosi reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo.

Na području Mazina pronađeno je mrtvo tele napunjeno opasnim otrovom i postavljeno, kako tvrde u udruzi BIOM, zbog ubijanja vukova. No, riječ je o velikom riziku za život svih divljih i domaćih životinja, ali i ljudi.

''Uvijek je to šok i ljutnja da i dalje u civiliziranoj zemlji vidite leš mrtvog teleta zatrovanog i besramno postavljenog na pašnjaku'', upozorava Boleslaw Slocinski iz Udruge BIOM, u kojoj su uvjereni u namjerno trovanje jer nisu prvi put vidjeli ono što se dogodilo na području Mazina.

Pročitajte i ovo Pozzuoli Život na vulkanu Tisuće potresa trese regiju u susjedstvu: ''Sve što možemo je vrlo pozorno pratiti što se događa''

''Obrazac se vidi jasan. Generalno kroz zimu, od prosinca do kraja drugog mjeseca u područjima gdje obitava vuk ili čagalj postavljaju se otrovni mamci na pašnjacima gdje je nečuvana stoka. Onda dolaze vukovi, ptice, suri orao i bjeloglavi sup i pojedu tog mesa i za nekoliko minuta će uginuti'', objašnjava Slocinski.

Otrov koji se koristi izuzetno je opasan već u vrlo malim količinama. Dnevnik Nove TV o ovom je problemu na gotovo istom mjestu izvještavao prije tri godine. Tada su iz BIOM-a otvoreno prozivali da to najvjerojatnije radi netko od lokalnih stočara da bi se riješio vukova.

No, stradavaju i ostale životinje. U pokušaju trovanja divljih životinja na Rabu zbog otrovanog leša ovce uginulo je 17 bjeloglavih supova koji su, poput vuka, zaštićena životinja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Što radi Cipar, a što Hrvatska Prvi put izrečena kazna trovaču: 21.000 eura kazne ili zatvor, a Laura još čeka da se otkrije tko je skrivio njezinu smrt

''Ilegalno trovanje životinja je nažalost prečesto i preprisutno...Tu se radi o pojedincima koji dolaze u sukob s divljim životinjama koje rade štetu njihovoj stoci. Nadamo se da će policija i odvjetništvo napraviti svoj dio posla kako bi se došlo do počinitelja'', kazala je izvršna direktorica Udruge BIOM Ivana Selanec.

Policija je obavila očevid i u suradnji s ostalim nadležnim službama poduzimaju se radnje u cilju utvrđivanja svih okolnosti slučaja.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene