Iako se stočarima u slučaju stradanja stoke od divljih životinja isplaćuju odštete, čini es da neki od njih uzimaju stvar u svoje ruke. U Zadru su sami krenuli u borbu s vukovima, što je u svim zemljama Europe zabranjeno i kažnjivo posljednjih 40 godina.

Galerija Trovanje životinja u Zadru - 1 Trovanje životinja u Zadru - 2 Trovanje životinja u Zadru - 4 +6 Trovanje životinja u Zadru - 3

Umjesto u visinama, beživotno tijelo surog orla, polegnuto u travi. Boleslaw Slocinski iz udruge Biom tvrdi kako su malo dalje pronašli i kristaliće otrova karbofurana te mrtvu kravu. "To najvjerojatnije radi netko od lokalnih stočara. Radi to da bi se riješio vukova", tvrdi njegov kolega Ivan Budinski.

Vezani članci Morski pas ''Ono kad ti se morski pas dočepa kamere'': Jedini način da vidite usnu šupljinu i ostanete živi Manta KVIZ: Možete li pogoditi koje su od ovih životinja otrovne, a koje su (uglavnom) bezopasne?

No stradaju i ostale životinje. Orao se, kaže, najvjerojatnije hranio lešinom, a od otrova je brzo uginuo. Čuvar prirode Josip Brajković kaže kako je dokaz toga što su krava i orao pronađeni na svega dvadesetak metara razmaka.

Šteta je golema jer je suri orao zaštićena vrsta, a u Hrvatskoj je samo 25 do 30 parova. Stručnjaci tvrde kako je moglo stradati i mnogo više životinja. "Toga surog orla večeras bi možda neka druga životinja pojela, i tako ide lanac sve dalje i dalje i sve se više širi po području", objašnjava Brajković.

Samo u siječnju zbog trovanja životinja ovdje je zadarska policija bila dvaput. Nažalost, nije ovo prvi zabilježeni slučaj trovanja životinja. Ovdje, na granici Zadarske i Ličko-senjske županije, prije petnaestak dana pronađene su lešine vuka i lisica.

Mještani u šoku, no boje se vukova

Mještani Mazina su u šoku. Ne mogu ni zamisliti da netko od susjeda namjerno truje životinje. "Pa to nije pravilno. Životinja je najbolji prijatelj čovjeka. To je nepravilno tako raditi", kaže Nikola Pokrajac iz Mazina.

Ipak, strahuju za stoku jer vukova ima. "To je redovno navečer, viju, čuju se, čak i preko dana. To je pustinja, tu ima dva i po' čovika, što bi se reklo", govori mještanka Radmila Vojnović. Njezine krave zato, dodaje, preko noći ostaju u zatvorenom. Na sigurnom. Jer prije nekoliko godina umalo je jednu od njih izgubila.

"Nije je ubio jer je krava bila ogromna, vjerojatno je pobjegla, i dobili smo 300 kuna odštete. Za kravu od 700 kila od koje mi živimo", ljutito nam govori.

Zašto ovaj suri orao više nije živ, utvrdit će istraga. Oglasili su se stoga i iz Državnog inspektorata. S obzirom na to da postoji osnovana sumnja na trovanje lešine surog orla, odnosno na počinjenje kaznenog djela uništavanja zaštićenih dijelova prirode, obaviješteno je nadležno Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću.

Ono je, doznajemo, u dogovoru s inspekcijom zaštite prirode odlučilo da se lešine dopreme do Zagreba, gdje će se utvrditi od čega su zapravo životinje uginule.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju