Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u četvrtak će objaviti odluku o ocjeni ustavnosti zakona iz 1978. koji regulira pravo na pobačaj, izvijestio je taj sud.


Za četvrtak u 11 sati Ustavni sud najavio je konferenciju za novinare na kojoj će Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda, "objaviti nedavno donesenu odluku o ocjeni suglasnosti s Ustavom Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece".

Vezani članci Slika nije dostupna "Oni koji bi zabranili pobačaj istodobno su protiv spolnog odgoja u školama" Slika nije dostupna Grabar-Kitarović: "Zabranom pobačaja samo bi se gomilali novi problemi"

Sadržaj odluke službeno nije poznat, no prema pisanju medija ustavni suci nemaju namjeru zabraniti pobačaj.

Riječ je o zahtjevu za ocjenom ustavnosti koji je podnesen prije 26 godina, a na kojemu je od pretprošle godine intenzivno radila skupina na čelu s zamjenicom predsjednika Ustavnog suda Snježanom Bagić.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece podnijela je i udruga U ime obitelji, u kojoj smatraju da bi se pobačaj mogao obaviti samo ako je ugrožen život majke. 

Pozvali su se  na članak 21 stavak 1 Ustava, koji kaže da svako ljudsko biće ima pravo na život te na članak 14, u kojem se ističe da svatko u Republici Hrvatskoj ima prava i slobode, neovisno o spolu ili drugim osobinama. 

Šeparović je ranije najavio da će odluka biti donesena do proljeća te da će uz mišljenja medicinskih i stručnjaka za obiteljsko pravo biti konzultirane i zainteresirane udruge te proučeni međunarodni dokumenti i praksa europskih sudova. (S.Ve./Hina)