Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Delikatno pitanje

NAKON 25 GODINA ODUGOVLAČENJA Ustavni sud će se prihvatiti posla oko Zakona o pobačaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cure li podaci iz vukovarske bolnice, provjeravaju Državno odvjetništvo, policija i Ministarstvo zdravlja. Sve to, nakon što su vukovarski aktivisti koji se bore protiv pobačaja uputili uznemirujući poziv na Facebook statusu. Objavili su da trudnica iz obližnjeg mjesta dolazi na pobačaj i pozvali ljude da im se pridruže na molitvi ispred ambulante.

"Izvidi su naloženi u cilju utvrđivanja elemenata mogućih kaznenih djela za koje se progoni po službenoj dužnosti", poručuju iz Općinskog državnog odvjetništva u Vukovaru. Zbog žalbi građana, u istragu slučaja uključilo se i ministarstvo zdravlja.

Pročitajte i ovo Demokršćani Potvrdili odluku DIP-a Ustavni sud potvrdio: Demokršćani ne mogu na izbore Slika nije dostupna Uoči odluke Ustavnog suda "Priča o pobačaju - Za ili Protiv - opet bi se mogla otvoriti u javnosti''

"Ministarstvo zdravlja je uputilo zahtjeve za očitovanjem ravnateljstvima OB Vukovar te Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice Zagreb", poručuju iz ministarstva zdravlja.

I Ustavni sud će se uskoro prihvatiti posla! Trebala bi početi rasprava nakon 25 godina odugovlačenja odluke o Zakonu o pobačaju.

''Ustavni sud tu mora biti posebno osjetljiv i to je jedan od razloga zašto Ustavni sud nije ranije posegnuo za rješenjem ovog pitanja jer je bio duboko svjestan posljedica koje bi njegova odluka mogla izazvati'', rekla je Snježana Bagić, zamjenica predsjednika Ustavnog suda.

Nakon opsežne rasprave, odluku će, kako najavljuju, donijeti na proljeće iduće godine.

Ustavni suci kažu da se ne može gledati pojednostavljeno na dopuštenost ili nedopuštenost pobačaja, nego da će oni sagledati širu sliku. Prošlo je 25 godina otkad se čeka njihova odluka. Vidjet će što se u međuvremenu događalo u društvu, analizirat će međunarodne dokumente, kakva je praksa europskih i drugih ustavnih sudova.

Protumačit će, kažu, Ustav na način da će reći može li zakonodavac, odnosno Sabor donositi zakon, odnosno dopustiti pobačaj ili će ga zabraniti. Kažu i da će donijeti neka načelna stajališta koja će zakonodavac morati poštivati. S obzirom na to da se njihova odluka može očekivati na proljeće iduće godine, to može značiti i da će se nakon gotovo 40 godina od kad je na snazi zakona o pobačaju kakav imamo - moglo bi to dovesti i do nekih promjena, a ovisno o njihovoj odluci i do bitnih promjena.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene