452726
452726
452726
452726
452726

NAKON 25 GODINA ODUGOVLAČENJA Ustavni sud će se prihvatiti posla oko Zakona o pobačaju

  • , 06.10.2016., 20:01
  • Autor:
  • komentara

Cure li podaci iz vukovarske bolnice, provjeravaju Državno odvjetništvo, policija i Ministarstvo zdravlja. Sve to, nakon što su vukovarski aktivisti koji se bore protiv pobačaja uputili uznemirujući poziv na Facebook statusu. Objavili su da trudnica iz obližnjeg mjesta dolazi na pobačaj i pozvali ljude da im se pridruže na molitvi ispred ambulante.

 
 
 
 
Josipa Krajinović o proceduri na Ustavnom sudu (Video: Dnevnik Nove TV)
Josipa Krajinović o proceduri na Ustavnom sudu (Video: Dnevnik Nove TV)

"Izvidi su naloženi u cilju utvrđivanja elemenata mogućih kaznenih djela za koje se progoni po službenoj dužnosti", poručuju iz Općinskog državnog odvjetništva u Vukovaru. Zbog žalbi građana, u istragu slučaja uključilo se i ministarstvo zdravlja.

"Ministarstvo zdravlja je uputilo zahtjeve za očitovanjem ravnateljstvima OB Vukovar te Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice Zagreb", poručuju iz ministarstva zdravlja.

I Ustavni sud će se uskoro prihvatiti posla! Trebala bi početi rasprava nakon 25 godina odugovlačenja odluke o Zakonu o pobačaju.

''Ustavni sud tu mora biti posebno osjetljiv i to je jedan od razloga zašto Ustavni sud nije ranije posegnuo za rješenjem ovog pitanja jer je bio duboko svjestan posljedica koje bi njegova odluka mogla izazvati'', rekla je Snježana Bagić, zamjenica predsjednika Ustavnog suda.

Nakon opsežne rasprave, odluku će, kako najavljuju, donijeti na proljeće iduće godine.

Ustavni suci kažu da se ne može gledati pojednostavljeno na dopuštenost ili nedopuštenost pobačaja, nego da će oni sagledati širu sliku. Prošlo je 25 godina otkad se čeka njihova odluka. Vidjet će što se u međuvremenu događalo u društvu, analizirat će međunarodne dokumente, kakva je praksa europskih i drugih ustavnih sudova.

Protumačit će, kažu, Ustav na način da će reći može li zakonodavac, odnosno Sabor donositi zakon, odnosno dopustiti pobačaj ili će ga zabraniti. Kažu i da će donijeti neka načelna stajališta koja će zakonodavac morati poštivati. S obzirom na to da se njihova odluka može očekivati na proljeće iduće godine, to može značiti i da će se nakon gotovo 40 godina od kad je na snazi zakona o pobačaju kakav imamo - moglo bi to dovesti i do nekih promjena, a ovisno o njihovoj odluci i do bitnih promjena.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se