Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uskoro opet novi osobni dokument. Priprema se nova takozvana pametna kartica. Riječ je o novim zdravstvenim iskaznicama s elektroničkim čipom koji će ubrzati liječenje.


Ovo je budućnost, kažu u HZZO-u. Umjesto zdravstvene iskaznice - pametna kartica. Zahvaljujući elektroničkom čipu podaci o pacijentu na jednom mjestu - u računalu. 'To je projekt 'Ordinacija bez papira'. To naravno znači i pacijent bez papira. Ni recepti, ni uputnice, ni putni nalozi... Svi oni formulari koje smo do sada brižno čuvali u fasciklima i pazili da se kojim slučajem ne oštete postaju nepotrebni', kaže ravnatelj HZZO-a Tihomir Strizrep.

Vezani članci Osobna iskaznica, ilustracija Državni tajnik MUP-a otkrio koji podaci bi se mogli naći na čipu novih osobnih iskaznica Slika nije dostupna Predstavljena studentska 'pametna' elektronička kartica

Hitne intervencije pravi su primjer. Liječnici će već na terenu imati osnovne podatke o pacijentu - krvnu grupu, alergije na lijekove i drugo. 'Svaki novitet u smislu tehnologije koji nam radi napredak i pomak i skraćuje vrijeme posvećeno nekakvim administrativnim stvarima, a ostavlja nam višak vremena za medicinu je pomak naprijed', kaže dr. Slobodanka Keleuva iz zagrebačke Hitne medicinske pomoći.

Pomak će to biti za zdravstveni sustav u cjelini. No, za to je potrebno dovršiti započetu informatizaciju. Liječnici opće medicine već su umreženi u novi informatički sustav, a do Nove godine bit će i ljekarne, a onda laboratoriji, bolnice. 'Nećete više morati ići po nalaze u laboratorij gdje vam je vađena krv već laboratorij izravno vaše nalaze dostavlja elektroničkim putem vašem izabranom liječniku', pojasnio je ravnatelj HZZO-a.

Podaci će biti zaštićeni pravilnikom o elektroničkom kartonu koji će izraditi ministarstvo. Do sada je podijeljeno 70.000 pametnih kartica zdravstvenim djelatnicima. U pripremi je još 300.000. Kartice će se moći koristiti od Nove godine. Svi građani trebali bi je imati do kraja 2011. nakon procedure javne nabave. 'Od trenutka kada budemo imali nove kartice zamjena starih kartica će biti obvezna za sve naše osiguranike', kazao je Strizrep te dodao kako će nova iskaznica stajati 25 kuna. No, građani taj iznos plaćaju jednokratno, a pametna je i zbog toga što će vrijediti neograničeno, bez obzira na to mijenjamo li poslodavca ili odlazimo u mirovinu.