Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Prvi put u Hrvatskoj''

Projekt vrijedan 10 milijuna eura: U suvremenom laboratoriju uskoro bismo trebali dobiti odgovore na mnoga pitanja o hrani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska bi uskoro mogla dobiti novi laboratorij za hranu. Istraživanjem u njemu, točno bi se moglo utvrditi odakle koji proizvod dolazi, primjerice - je li dalmatinski pršut doista iz Dalmacije ili Dalmaciju vidio nije. Riječ je o 10 milijuna eura vrijednom projektu Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar i zagrebačkog Agronomskog fakulteta koji bi do kraja godine trebao dobiti dopuštenje.

Stotine uzoraka - svakog dana prođu kroz laboratorij za kemijsku analizu hrane. "Mjerljivi tragovi histamina i pesticida se pronalaze redovito u hrani. Međutim bitno je da ne prelaze maksimalno dozvoljene količine", rekao je Dario Lasić, voditelj laboratorija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pripremite se Mislite da su cijene hrane otišle u nebo? Zbog ovog razloga ona će i dalje poskupljivati Povlači se dimljena kobasica Bakterija Listeria Povlači se suhomesnati proizvod, provjerite jeste li ga kupili

Uz provjeru pesticida, uskoro bi trebali dobiti laboratorij gdje bi pomoću izotopne analize - točno znali iz kojeg dijela Hrvatske dolazi koji proizvod. Prvo bi se fokusirali na med i maslinovo ulje. Potom na pršut, sireve i ostalo.

"Slični projekti su već osmišljeni i vani, to fino funkcionira, tako da će ovo prvi puta biti primjenjivo u Hrvatskoj", objašnjava Lasić.

"Projekt je prijavljen na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja. Rezultate očekujemo krajem godine, prošli smo prvu fazu. Cijeli projekt je vrijedan više od 10 milijuna eura", rekla je Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja NZJZ "A. Štampar".

Ideja je da se za proizvode koji su autentični za naše područje napravi jedinstvena baza podataka. I onda će se to još dodatno potvrđivati na zagrebačkoj Agronomiji.

Kako bi potrošači bili sigurni da je primjerice sir s otoka Paga, na Agronomskom fakultetu bit će 7 do 12 profesionalnih kušača koji će svaki od sireva isprobati i točno znati reći o kojem siru je riječ. Riječ je o kvalificiranim ljudima koji imaju položen senzorski ispit.

"Na primjer senzorski analitičar će odmah moći reći da je riječ o istarskom pršutu jer istarski pršut se priprema i proizvodi bez dimljenja", kaže Boro Mioč, prodekan za znanost, Agronomski fakultet Zagreb.

U Hrvatskoj trenutačno ima 216 proizvoda s oznakom izvorno hrvatsko i hrvatska kvalitete, što dodjeljuje HGK.

"Prolaze niz kontrola tehničke komisije koje idu u posjet poslovnom subjektu koji je kandidirao svoju uslugu ili proizvod, a odluku o dodjeli znaka daje savjet", kaže Antonijela Bonačić, iz odjela za upravljanje kvalitetom, HGK.

Projekt stvaranja baze podataka - trajao bi godinu do dvije. S novcem iz europskih fondova opremila bi se zgrada, ali i laboratorij najmodernijom opremom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene