Ilustracija: Luka Stanzl/PIXSELL
Ilustracija: Luka Stanzl/PIXSELL

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je detalje sinoćnje policijske akcije u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja. Za razliku od milijardi koje se vrte u aferama koje tresu Uljanik ili Agrokor, istražitelji su bili brzi u akciji uhićenja za 660 eura mita. Osumnjičen je šef pravne službe u Ministarstvu graditeljstva Josip Bienenfeld. Tereti ga se da je uzeo mito - kako bi omogućio poduzetnicima iz Splita legalizaciju dijela hotela.


Problem s legalizacijom jednog dijela hotela na Bačvicama naveli su investitore da daju 660 eura mita šefu pravne službe u Ministarstvu graditeljstva Josipu Bienenfeldu, sumnja Uskok. Posrednik je bio bivši djelatnik ministarstva. Trojica su uhićena i ispitana, među njima i Bienenfeld.

Vezani članci Beograd Policija otkrila s kojih su lokacija stizale lažne dojave o bombama u Srbiji Ilustracija DHMZ prati situaciju u Sloveniji, oglasio se i MUP

"Mogu zasad samo reći da je iznio obranu, u kojoj je branio sebe, a sve ostalo izlazi izvan okvira onoga šta bih mogao reći", rekao je Boris Majić, odvjetnik Josipa Bienenfelda. 

Jedan od poduzetnika doznajemo izvan je države. Prijeti im istražni zatvor. U pretresima je pronađen i novac.

"Više od 21 tisuće eura, a koji novac će biti dalji predmet istraživanja njegovog porijekla", rekla je Marina Mandić. 

Ministar graditeljstva suzdržan.

"Mi smo jučer i danas dajemo potpunu podršku tijelima koja istražuju taj slučaj. Ministarstvo i dalje radi, sektor za pravne poslove bio je dio našeg ministarstva i dalje je dio našeg ministarstva, imamo odlične stručnjake i radit ćemo i dalje, kao što smo i do sad, kvalitetno i dobro", rekao je Predrag Štromar.

Uhićenje je iznenadilo i bivšeg ministra

"Kolega Bienenfeld je bio vrstan pravnik, dobar stručnjak u Min. graditeljstva. Da li ovdje ima u konkretnom djelu elemenata, nema ja zaista nisam upoznat i nije u redu da komentiram proces", rekao je Lovro Kuščević. 

S Bienenfeldom je usko surađivala i Anka Mrak Taritaš na zakonima i priručnicima. Kaže, Bienenfeld je u Ministarstvu 25 godina.

"Surađivala sam cijelo vrijeme s njim, on je bio najviše pozicioniran pravnik kad se trebalo vezano za zakone, vezano za to. Mislim da iznenađuje da je do tog došlo. Moram reći da je moja prva reakcija bila iznenađenje", rekla je Mrak Taritaš. 

A bivši djelatnik ministarstva koji je osumnjičen da je pomagao u davanju mita, doznajemo u mirovini je i surađuje s Janafom na nekim projektima. Iz te tvrtke poručuju - o cijelom slučaju nemaju saznanja.

 Reporterka Nove Tv Josipa Krajinović izvijestila je kako ovo nije izoliran slučaj. 

"Mnogi pokušavaju naknadno ishoditi uporabnu dozvolu, a nekima i uspije. Ovim investitorima to nije pošlo za rukom jer su morali rušiti dio hotela, a pravila su jasna - svi trebaju poštovati potrebnu dokumentaciju, no kako im nije pošlo za rukom ishođenje dozvole, USKOK sumnja da su do nje pokušali doći dvanjem mita", rekla je Krajinović. 

S obzirom da se to dogodilo u posljednjih mjesec dana USKOK je pokazao brzinu i učinkovitost u rješavanju ovog slučaja. 

Službeno priopćenje USKOK-a

USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv četvorice hrvatskih državljana

Prvoosumnjičenog 57-godišnjeg načelnika sektora za pravne poslove sumnjiči se da je primio mito, dok se trojicu ostalih sumnjiči za davanje mita.

Priopćenje MUP-a prenosimo u cijelosti

Policijski službenici PNUSKOK-a, Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Split proveli su u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta kriminalističko istraživanje nad četvoricom hrvatskih državljana te utvrdili osnovu sumnje da je prvoosumnjičeni 57-godišnjak kao službena osoba primio mito, da mu je drugoosumnjičeni 66-godišnjak pomagao u primanju mita dok su trećeosumnjičeni 57-godišnjak i četvrtoosumnjičeni 68-godišnjak počinili kazneno djelo davanja mita.

Tijekom navedenog kriminalističkog istraživanja utvrđena je sumnja da je prvoosumnjičeni, u vremenu od 18. ožujka do 15. travnja ove godine, kao odgovorna osoba unutar ministarstva nadležnog za poslove graditeljstva primio mito u iznosu od 660 eura, da unutar granica svoje ovlasti obavi službenu radnju koja se ne bi smjela obaviti.

Naime, trećeosumnjičeni, osnivač trgovačkog društva iz Splita i četvrtoosumnjičeni, voditelj poslovanja tog trgovačkog društva koje gradi hotel, zatražili su od drugoosumnjičenog, inače bivšeg zaposlenika ministarstva, posredovanje, a kako bi za novčanu nagradu ishodovali izmjenu i dopunu građevinske dozvole kojom se trebala zadržati veličina i katnost objekta, koji nije izgrađen u skladu sa građevinskom dozvolom. Kako bi ministarstvo izdalo mišljenje na temelju kojeg bi se bez rušenja etaža hotela isti održao u prostoru i izdala izmjena i dopuna građevinske dozvole, prvoosumnjičeni je prvo sačinio tekst podneska te dao upute na koga i kako nasloviti, a potom povodom tog istog podneska, u ime nadležnog ministarstva, izdao mišljenje podobno za ishođenje izmjene i dopune građevinske dozvole, a u korist trgovačkog društva. Obećanu nagradu od 660 Eura predao je četvrtoosumnjičeni u skladu s dogovorom s trećeosumnjičenim.

U sklopu navedenog kriminalističkog istraživanja pretraženi su domovi, poslovni prostori i osobna vozila te je oduzeto više od 21.000 eura čije porijeklo će biti podložno provjerama.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku dok je policija Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijela kaznenu prijavu.

O svemu se oglasio i USKOK koji je pokrenuo istragu

O svemu se oglasio i USKOK koji je pokrenuo istragu. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv četvorice hrvatskih državljana (1962., 1953., 1962., 1951.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita te pomaganja u primanju mita. (17. 4. 2019.)

Osnovano se sumnja da su, od 18. ožujka do 15. travnja 2019., u Splitu i Zagrebu, I. okr., kao načelnik Samostalnog sektora za pravne poslove Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, posredstvom II. okr., bivšeg zaposlenika Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, a na traženje III. okr., osnivača jednog trgovačkog društva, i IV. okr., stvarnog voditelja poslovanja tog trgovačkog društva, poduzimali radnje u cilju da od Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Splita ishode izmjenu i dopunu građevinske dozvole izdane navedenom trgovačkom društvu kao investitoru izgradnje jednog hotela na način da se, iako je došlo do smanjenja oblika i veličine građevinske čestice, zadrži veličina i katnost izgrađenog objekta.

U cilju realizacije navedenog, IV. i III. okr. su od II. okr. zatražili da posreduje kako bi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja njihovom trgovačkom društvu izdalo mišljenje na temelju kojeg se ne bi rušila etaža hotela te bi se na temelju tog mišljenja izdala izmjena i dopuna građevinske dozvole, nakon čega je II. okr., koristeći kao bivši zaposlenik Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja poznanstvo s I. okr., dogovorio sastanak I. okr. s IV. i III. okr. u Zagrebu na kojemu je bio i drugookrivljenik. Nakon što su IV. i III. okr. obećali da će I. okr. novčano nagraditi za izdavanje navedenog mišljenja, I. okr. je prvo sačinio tekst upita kojeg će IV. i III. okr. u ime trgovačkog društva postaviti Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, a II. okr. je uputio da im prenese na koji će ga način dostaviti i na koga nasloviti, a sve kako bi im upravo I. okr. u ime Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja izdao traženo mišljenje. Potom su IV. i III. okr., sukladno uputi I. okr., u ime trgovačkog društva podnijeli zahtjev s upitom za davanje mišljenja kojeg im sastavio I. okr., nakon čega je I. okr. u ime Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja trgovačkom društvu izdao mišljenje podobno za ishođenje izmjene i dopune građevinske dozvole, za što je IV. okr., sukladno dogovoru s III. okr., I. okr. predao 660 eura.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju