U jučerašnjoj antikorupcijskoj akciji policija je ušla u Ministarstvo graditeljstva i pretražila ured načelnika sektora za pravne poslove Josipa Bienenfelda.

Galerija


Uz Bienenfelda je uhićen je pomoćnik direktora Sektora razvoja i investicija u Janafu Željko Korica, koji je prije radio kao inspektor u spomenutome ministarstvu, a za isto djelo osumnjičeni su i poduzetnici Borislav Bašić i Zoran Sikirica, koji je jedan od bivših čelnika Hypo banke.

Vezani članci Zatvoren kafić, ilustracija Policija o uhićenju vlasnice kafića kod Imotskog: "Željela u postaju otići u pidžami" Karlovačka policija traga za muškarcem - 5 Prepoznajte li ga? Policija traga za muškarcem zbog pljačke u Karlovcu

 

Zbog sumnji da je u zamjenu za mito sam dvojici investitora sastavio upit za legalizaciju dijela hotela Villa Harmony Bačvice u Splitu, a zatim u ime Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja taj svoj upit pozitivno ocijenio te izdao mišljenje za legalizaciju dijela tog hotela, policija i USKOK su u ponedjeljak navečer uhitili načelnika Samostalnog sektora za pravne poslove u Ministarstvu, Josipa Bienenfelda, javlja Jutarnji list

Uhićen je pomoćnik direktora Sektora razvoja i investicija u Janafu Željko Korica, koji je prije radio kao inspektor u spomenutome ministarstvu, a za isto djelo osumnjičeni su i poduzetnici Borislav Bašić i Zoran Sikirica, koji je jedan od bivših čelnika Hypo banke.

Policija i USKOK, prema saznanjima Jutarnjeg lista terete Sikiricu, člana Uprave tvrtke Špinut, koja je sagradila hotel Villa Harmony na Bačvicama, da je putem bivšega prokurista Špinuta Bašića te Korice, koji je ranije bio inspektor u navedenome Ministarstvu, s Bienenfeldom dogovorio da mu ovaj u zamjenu za novac pomogne oko legalizacije jednoga djela Ville Harmony.

Naime, premda je navedeni hotel prije nekoliko godina dobio građevinsku dozvolu za glavni projekt, Općinski sud u Splitu je 2016., nakon izdavanja građevinske dozvole, umanjio površinu za oko 55 kvadrata. Budući da je hotel izgrađen na punoj površini iz glavnoga projekta, jedan njegov dio bio je ilegalan te nije mogao dobiti uporabnu dozvolu. Zato su Sikirica i Bašić, prema sumnjama USKOK-a, preko Bienenfelda pokušali iskamčiti pozitivno mišljenje Ministarstva o proširenju, a kojim bi zatim od Grada Splita zatražili uporabnu dozvolu. USKOK sumnja da su Bašić i Sikirica preko Korice dogovorili da Bienenfeld izradi upit koji će zatim Sikirica u ime Špinuta uputiti Ministarstvu, a koji će naposljetku pozitivno ocijeniti sâm Bienenfeld.