Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podignuta optužnica

Hrvati krijumčarili kokain Europom, pronašli im i oružje: USKOK objavio detalje

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
USKOK je u četvrtak pred Županijskim sudom u Splitu podignuo optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (43 i 35) zbog krijumčarenja kokaina iz Nizozemske i Belgije u Veliku Britaniju te posjedovanja i nabavljanja oružja.

USKOK prvookrivljenika tereti zbog organizirane i kontinuirane nabave i krijumčarenja kokaina iz Nizozemske u Hrvatsku, ali i druge zemlje Europske unije, upletanje drugooptuženog u kriminalne radnje, zajedno s još četiri osobe, iz Hrvatske, BiH, Italije i Nizozemske u razdoblju od 20. rujna 2021. do 23. veljače 2022.

Pročitajte i ovo Ivan Anušić Kadrovska premetaljka Grbin: ''Anušiću treba dati godišnju nagradu za skidanje gaća", Anušić: "Ja sam timski igrač"

Iz USKOK-a objašnjavaju kako su okrivljenici za međusobnu komunikaciju koristili posebno nabavljene mobitele kako bi dogovorili nabavu i prijevoz droge iz Nizozemske u Veliku Britaniju, dok se u Italiji preuzimao novac za daljnju prodaju i nabavu kokaina. 

Prvookrivljenika optužuju i za kupnju kamiona u čijoj su kabini izradili posebni spremnik u kojem su skrivali drogu. Optužen je i da je po dogovorima s osobama iz BiH i Nizozemske drugookrivljeniku izdavao upute kada treba preuzeti kokain i isporučiti ga u Veliku Britaniju, dok se drugookrivljenika pak tereti da je za izvršavanje dogovorenog zločina plaćao osobu iz Hrvatske. 

Pročitajte i ovo Ilustracija povezuju ih s Hezbolahom Velika racija u Njemačkoj: Stotine policajaca upalo u više od 50 objekata, love pomagače terorista

Osoba iz Hrvatske bi, stoji u priopćenju, odlazila u Nizozemsku i Belgiju gdje je preuzimala kokain i dalje ga prodavala osobi u Velikoj Britaniji koja je bila zadužena za preuzimanje novca iz Italije. Taj novac potom bi međusobno podijelila oba okrivljenika, a dio novca odlazio je i u BiH.

Osim toga, drugookrivljenika terete i zbog neovlaštenog posjedovanja automatske puške i dva spremnika za streljivo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene